Igazat adott a bíróság a román szervezetek kifogásának, jogerősen érvénytelenítették Sepsiszentgyörgy zászlóját

2023. február 22. – 15:39

Igazat adott a bíróság a román szervezetek kifogásának, jogerősen érvénytelenítették Sepsiszentgyörgy zászlóját
Fotó: Antal Árpád Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék helyben hagyta a brassói táblabíróság tavaly áprilisban hozott határozatát, amellyel érvénytelenítette Sepsiszentgyörgy zászlajának elfogadásáról hozott kormányhatározatot – írja közleményében a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma. Ez a szervezet támadta meg a bíróságon a kormányhatározatot. Később csatalakozott hozzá az eljárásban magyar szimbólumok és feliratok ellen perek százait indító Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) is. A fórum tájékoztatása azt írja, hogy a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék döntése jogerős.

A két szervezet a románok jelenlétére utaló jelképeket hiányolta a zászlóból, és azt nehezményezte leginkább, hogy Sepsiszentgyörgy zászlaja a székely zászló (arany és kék) színeit tartalmazza. „A székely zászló nem lehet Sepsiszentgyörgy hivatalos zászlaja” – kezdődik elégedetten az egyesület tájékoztatása.

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma közleményükben úgy fogalmaz, hogy „10 éves küzdelemben arattak végső győzelmet” a szerdai döntéssel. Azt írják, hogy a kormány ugyan csak a 2021. június 29-i határozatával fogadta el a város hivatalos zászlóját, de „a zászlóváltás lépései már több mint 10 évvel ezelőtt elkezdődtek”.

Állításuk szerint az évek során kérték a román közösséget képviselő heraldikai szimbólumok felvételét a zászlóba, például egy olyan dák emlék vagy egy római pénzérme megjelenítését, amit Sepsiszentgyörgy területén találtak, de ennek nem tettek eddig eleget.

„Ismét bebizonyítottuk, hogy a törvények és az alkotmány tiszteletben tartása olyan elv, amelytől nem térünk el!” – írják a Dragoș Burghelia elnök eltal aláírt közleményben. Szerintük bármilyen zászlót is fogad el a jövőben a város, abban szerepelniük kell a románokra utaló szimbólumnak.

Az RMDSZ javaslatára fogadta el a kormány azt a határozatot 2021 júniusában, amelyben jóváhagyja a Sepsiszentgyörgy zászlajának hivatalos használatát. Az RMDSZ akkori közleménye szerint Sepsiszentgyörgy zászlaja arany és kék sávos, közepén a település címerét ábrázolja. A település címere pajzs alakú, rajta kék mezőben a vár és a templom, felette arany Nap és ezüst Hold. A vár előtt három zöld mező, rajta a település nevét adó lovas Szent György és a sárkány látható.

„Az elmúlt években gyakran vitatták el közösségünktől azt a jogot, hogy szabadon használja a szimbólumait. Az RMDSZ éppen ezért kormányzati munkájának fontos feladatául szánta az erdélyi települések zászlóinak és címereinek hivatalosítását” – idézte a szövetség hírlevele Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettest, az RMDSZ elnökét. A politikus hozzátette: az a cél, hogy minden közösség otthon érezze magát a szülőföldjén, a szabad szimbólumhasználat pedig ehhez nagymértékben hozzájárul.

„Szürreális és abszurd, hogy érvénytelenítette a bíróság Sepsiszentgyörgy zászlójáról szóló kormányhatározatot!” – reagált még tavaly áprilisban Antal Árpád polgármester a brassói táblabíróság döntésére. „Egyszerűen nem értem, egy jogállamban hogyan fordulhat elő az, hogy két nyilvánvalóan soviniszta és magyargyűlölő egyesület, el tudta érni azt, hogy első fokon érvénytelenítsenek egy határozatot, amit Románia kormánya hozott, egy hatályos törvény alapján, az összes követelmény és szabály betartásával” – írta akkor a polgármester a Facebookon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!