Antal Árpád: Szürreális és abszurd, hogy érvénytelenítette a bíróság Sepsiszentgyörgy zászlójáról szóló kormányhatározatot!

2022. április 21. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

„Szürreális és abszurd, hogy érvénytelenítette a bíróság Sepsiszentgyörgy zászlójáról szóló kormányhatározatot!” – reagálta a szerdán kihirdetett döntésre Antal Árpád, a város polgármestere a Facebookon.

Egy hosszú folyamat után tavaly júniusi elfogadott kormányhatározattal lett hivatalos zászlaja Sepsiszentgyörgynek. Ezt támadta meg brassói ítélőtábla közigazgatási részlegén két egyesület, a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma, illetve a Dan Tanasă nevével fémjelzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC). Az ő kifogásuknak adott helyt tegnapi döntésével a táblabíróság.

„Egyszerűen nem értem, egy jogállamban hogyan fordulhat elő az, hogy két nyilvánvalóan soviniszta és magyargyűlölő egyesület (melyeknek a kizárólagos célja a békés inter-etnikus kapcsolatos felborítása és a magyar román-viszony elmérgesítése), el tudta érni azt, hogy első fokon érvénytelenítsenek egy határozatot, amit Románia kormánya hozott, egy hatályos törvény alapján, az összes követelmény és szabály betartásával! Én folyamatosan abban bízom, hogy ezeket a szimbólumvitákat egyszer és mindenkorra rendezni tudjuk, annak érdekében, hogy az erdélyi magyar közösségek háborítatlanul használni tudják a közösségi zászlókat, egyszerűen azért, mert ez így normális” – írja a közösségi oldalán Antal Árpád, aki szerint a 21. században lennének fontosabb dolgok is, mint egy közösséget folyamatosan az szimbólumai miatt támadni.

„Tény, hogy csalódott vagyok amiatt, hogy ez Romániában, mely magát külföldön modellértékű államként állítja be a kisebbségek problémáinak rendezésében, megtörténhet. És ne legyen illúziónk, Sepsiszentgyörgy csak az első eset, sok más következik majd ezután. Mi nem ezt várjuk Romániától, hanem megértést és tiszteletet a magyar közösség irányába!” – folytatja Antal, aki korábban azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint a két szervezet a „románok jelenlétére” utaló jelképeket hiányolja, és azt nehezményezi, hogy a városzászló a székely zászló (arany és kék) színeit tartalmazza.

A tavalyi kormányhatározat szerint ugyanis Sepsiszentgyörgy zászlaja arany és kék sávos, közepén a település címerét ábrázolja. A település címere pajzs alakú, rajta kék mezőben a vár és a templom, felette arany Nap és ezüst Hold. A vár előtt három zöld mező, rajta a település nevét adó lovas Szent György és a sárkány látható.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!