Szatmárnémeti polgármestere szerint megvan a pénz a Pannónia szálló felújítására

2023. február 22. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

Örökzöld témának számít a szatmárnémeti sajtóban a főtéri Pannónia (ma Dacia) szálló ügye, amely a magyar állam tulajdonában van, de amelynek felújítását a megvásárlás után beláthatatlan időre elhalasztották. Az egyre apadó magyarországi támogatások miatt félő volt, hogy további évekre kitolódik a leromlott műemléképület restaurálása, azonban a város polgármestere jó hírrel lepte meg a szatmárnémetieket.

A Presa SM helyi portál arról ír, hogy végre megvan a pénz a város ikonikus épületének a felújítására, mert Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke aláírta a Dacia Hotel rehabilitációs munkálatainak megkezdéséhez szükséges pénz kiutalásáról szóló rendeletet. A lap szerint ezt Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere jelentette ki egy rádiós interjú során, az információt az önkormányzati vezető a Trantelexnek is megerősítette.

Megkeresésünkre Kereskényi Gábor elmondta, hogy eddig is következetesen képviselte a magyar kormánytagokkal való találkozókon a Pannónia szálló ügyét, legutóbb pedig a magyar kultúra napján történt ez meg, amikor Szatmárcsekén Orbán Vikotrral találozott. A magyar miniszterelnök ekkor ígéretet tett a műemléképület felújításának megkezdésére, és néhány nappal később a polgármestert arról tájékoztatták, hogy aláírtak egy kormányhatározatot, amely szerint még a 2023-as költségvetésből elkülönítik a megfelelő összeget az épület restaurálásának elkezdésére.

Kereskényi külön kiemelte, mennyire fontos a szatmárnémeti polgárok számára, hogy az épületben továbbra isszálloda és étterem fog működni, azaz nem változik meg a rendeltetése. Mivel uniós forrásokból zajlik a szatmárnémeti főtér felújítása is a polgármester abban reménykedik, hogy a két munkálatot sikerül összehangolni, és az év végéig nemcsak a tér, hanem az épület is már egy legalább részlegesen megújult külsővel fog jelentkezni.

Legutóbb a Transtelexen arról írtunk a Pannónia / Dacia szálló kapcsán, hogy mélygarázst terveztek építeni a műemléképület alá, aztán a terv meghiúsult, mivel a licitre jelentkezett cégek nem tudták garantálni, hogy az önkormányzat által kért határidőre, azaz 2023 novemberéig be tudják fejezni az építkezést.

A Pannónia szálló csak egyike azoknak az erdélyi műemléképületeknek, amelyeket a Manevi Zrt. felvásárolt Erdélyben.

A műemlékmentésnek beállított ingatlanvásárlásokról már többször írtunk, mint ahogy arról is próbáltunk részleteket megtudni, miért késik a szatmárnémeti Pannónia szálló felújítása.

Az impozáns szálloda építését, amely a magyar szecesszió remekének számít, 1902-ben fejezték be. Mivel a szatmárnémeti önkormányzat építtette, sokan úgy vélekednek, hogy most is a várost illetné meg a tulajdonjog. Az ingatlant még az előző rendszer idején államosították, és a rendszerváltáskor a megyei turisztikai vállalat működött benne.

Az 1989-es változást követő pár év zavaros viszonyai között az egykori turisztikai vállalat privatizálta, és a cég munkatársai váltak a szálló részvényeseivé. Később a Szatmár megyei önkormányzat RMDSZ-es elnöke, Szabó István felvásárolta a részvények többségét, majd eladta ezeket egy román vállalkozónak. Vasile Tânțaș pedig nekilátott a már akkor meglehetősen rossz állapotban levő ingatlan felújításának. A szatmáriak aggodalommal figyelték, mi történik a főtér legszebb épületével, amely alatt egy hatalmas, föld alatti helyiséget igyekezett az új tulajdonos kialakítani. Értesüléseink szerint azonban a munkálatokkal megbontotta az épület stabilitását, ezért hatalmas mennyiségű, a falak mellé öntött betonnal volt kénytelen megerősíteni az ingatlan szerkezetét.

A kétségbeesés pedig az utcára is kivitte a szatmáriakat, amikor azt látták, hogy a szállóhoz tartozó, hangulatos Ruha István-átjárót készültek félig befalazni, egy sötét, szűk lyukká alakítva a passzázst. A tüntetés hatására a tulajdonos végül elállt a tervétől, és lebontotta az átjáróban épített mennyezetet.

Információink szerint a 2008-as gazdasági válság idején Tânțașnak pénzügyi problémái adódtak, ezért leállította a szálló munkálatait. És mivel arra sem volt gondja, hogy a legalapvetőbb állagmegőrzési munkálatokat elvégezze, a Szatmár Megyei Művelődési Igazgatóság fellépését követően egy év börtönbüntetésre ítélték, rongálás miatt – amit le is töltött.

Négy évvel ezelőtt pedig eladta a szállót, és a szatmáriak közül sokan örömmel vették tudomásul, hogy az ingatlant a magyar állam egyik cége, a Manevi Zrt. vette meg. Azonban hiába várják azóta is, hogy ismét régi szépségében pompázzon az épület, a felújítási munkálatok nem kezdődtek el a mai napig sem. Mindössze annyi történt, hogy egy hatalmas ponyvával eltakarták az épület utcafronti részét. Illetve, amint azt a megyei művelődési igazgatóságtól megtudtuk, a legalapvetőbb állagmegőrzési munkálatokat elvégeztették, azaz nem esik már be az eső a termekbe.

Az épületet tulajdonló Dacia Rt.-nél több alkalommal is érdeklődtünk a tervezett felújítás kapcsán, azonban egyszer sem választ kaptunk választ. Baka Levente, a cég képviselője azt ajánlotta, hogy kérdéseinkkel forduljunk írásban a Manevi Zrt.-hez, amit több ízben meg is tettünk, de nem jártunk sikerrel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!