Eldőlt: nem építhet föld alatti parkolót Szatmárnémeti főterén a magyar kormány cége

2022. szeptember 30. – 18:13

frissítve

Eldőlt: nem építhet föld alatti parkolót Szatmárnémeti főterén a magyar kormány cége
Pannónia szálló – Fotó: Gozner Gertrud

Másolás

Vágólapra másolva

A 110 férőhelyes mélygarázs elsősorban a Manevi Zrt. által megvásárolt Pannónia szálló vendégei számára készült volna a cég költségein. De a PNL helyi szervezetének nem tetszett az ötlet, hogy „a főtér egy területét 49 évre átengedjék a magyar kormánynak”.

A közösségi médiában jelentette be Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester, hogy mégsem épül meg a város főtere alá tervezett föld alatti parkoló. Mint írta, a licitre jelentkezett egyetlen cég nem tudta garantálni, hogy az önkormányzat által kért határidőre, azaz 2023 novemberéig be tudja fejezni az építkezést. Kereskényi szerint a sikertelenség oka „egyes alkalmatlan politikusok” viselkedése, akik miatt „Szatmárnémeti elveszít egy 20 millió lejes (kb. 4 millió eurós – szerk. megj.) beruházást, amely révén, önköltség nélkül 111 parkolóhely jött volna létre a város központjában”.

Amint megírtuk, a szatmárnémeti önkormányzat tavasszal bejelentette, hogy koncessziós szerződést kíván kötni egy magánvállalkozással egy mélygarázs kialakítására a város főterén. Az egyszintes parkoló a város egyik szimbólumának számító főtéri Pannónia szálló (korábbi nevén Dacia) előtti járda és az úttest alatt épült volna meg egy 3540 négyzetméteres területen. A tervek szerint a kivitelezési munkálatok költségeit a nyertes vállalkozó állta volna, amely – egy koncessziós szerződés keretében – 49 évig üzemeltethette volna a létesítményt. A bejelentés szerint a 111 parkolóhely nemcsak a felújítás előtt álló hotelt szolgálta volna ki, hanem nyitva állt volna mindenki számára, aki itt szerette volna hagyni egy időre az autóját.

Sokakban merült fel a gyanú, hogy a koncessziós szerződés ötlete eleve a Panniónia szállót birtokló cégtől származott, mivel a város egy EU-s pályázat keretében épp felújítani készül az egész főteret, melynek során kitiltja innen az autós forgalmat és megszünteti a parkolási lehetőséget is. A főtéri ingatlant, pontosabban a céget, amelynek a nevén szerepel (Dacia Rt.), négy évvel ezelőtt vette meg a magyar állami tulajdonban levő Manevi Zrt. A vállalatot időközben alapítványi tulajdonba utalták át, így a cég jelenleg a magyar Országgyűlés által létrehozott Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány tulajdonát képezi. Sajtóhírek szerint a vállalat négycsillagos szállodát működtetne a felújítást követően az épületben, azonban a működési engedély megszerzéséhez biztosítania kell a szobák számának 20%-át kitevő számú parkolóhelyet is. Az autók főtérről való kitiltása, illetve a parkolóhelyek felszámolása miatt azonban ez vélhetőleg nehézségeket okozott volna.

A koncessziós szerződésről szóló licit műszaki-gazdasági mutatóit tavasszal jóváhagyta a városi képviselő testület, később viszont a „román” pártok meggondolták magukat, és heves viták tárgyává vált a beruházás kérdése. Számos nézeteltérés alakult ki a cég által a városnak fizetendő jutalék mértéke körül, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Adrian Cozma pedig a prefektúrához fordult, és a tanácsi határozatban szereplő jogszabályi problémákra hivatkozva kérte a határozat érvénytelenítését.

Kereskényi Gábor telefonos megkeresésünkre nem válaszolt, azonban valószínűsíthető, hogy Cozmára gondolt, amikor az „alkalmatlan politikusokat” hibáztatta a projekt meghiúsulása miatt. A polgármester ugyanakkor vélhetően a kifogások miatti csúszásokra is célzott, amelyek miatt alig egy éve maradt volna a vállalkozónak a föld alatti parkoló megépítésére.

A történethez hozzá tartozik, hogy Adrian Cozma, illetve egyes politikustársai politikai kérdésként (is) tekintettek a mélygarázs ügyére, kifogásolva, hogy a magyar kormány áll a beruházás mögött. Korábban már írtunk arról, hogy a Cozma által vezetett megyei PNL-szervezet néhány hete felrúgta a kb. 2 évvel ezelőtt helyi szinten megkötött együttműködési megállapodását az RMDSZ-szel, melynek következtében lényegében lemondott a megyei önkormányzat két alelnöki, illetve a szatmárnémeti önkormányzat két alpolgármesteri tisztségéről. Adrian Cozma egyebek mellett azt kifogásolta, hogy az RMDSZ „kettős vezérlés alatt áll”, azaz hogy miközben tagja a román kormánykoalíciónak, a Budapestről érkező utasításokat is igyekszik teljesíteni. Mint állította, a szatmárnémeti mélygarázs kérdése is a magyar kormány igénye nyomán került terítékre.

A liberálisok korábban egy sajtóközleményben azt javasolták, hogy a városi önkormányzat tartson széles körű konzultációt a főtéri parkolóhelyek kapcsán, és vonja be a tervezésbe a várközpontban működő többi vendéglátóipari céget is. Javasolták továbbá, hogy a város vásárolja meg a nemrég felújított Aurora hotel mögötti épültet, és alakítson ebben ki parkolóházat, melyben szerintük akár 300 jármű számára is lenne elég hely.

Kifejtették: tulajdonképpen a főtéri mélygarázs ötletét sem tartják rossznak, azonban szerintük ezt pályázati forrásból vagy a város saját pénzéből kellene megépíteni, és nem annak az árán, hogy közel 50 évre átadnának a magyar kormánynak egy nagy területet a főtérből.

Szoros határidő?

Kereskényi Gábor azzal indokolta, hogy a licitre (az előzetes várakozásoknak megfelelően) egyedüliként jelentkező Dacia Rt. ajánlatát elutasították, mivel a cég nem tudta vállalni, hogy jövő novemberre végez a munkálatokkal. A novemberi határidőt pedig minden bizonnyal azért kérték, mert a város által a főtér felújítására elnyert EU-s projektnek a végső határideje jár le 2023 novemberében. Értelemszerűen, a föld alatti parkoló munkálataival is végezni kellett volna eddig az időpontig.

Adrian Cozma szerint azonban egyéb ok is húzódik a háttérben. A politikus péntek délelőtt tartott egy sajtótájékoztatót, amelyen kifejtette, hogy az EU-s projekt kapcsán érdeklődött a pályázatot kiíró regionális fejlesztési ügynökségnél. A kapott válaszban pedig az áll, hogy a hatóság beleegyezett abba, hogy megépüljön a mélygarázs, viszont a határidők mellett egy másik feltételt is támasztott: hogy tilos az érintett terület tulajdonjogi viszonyainak a megváltoztatása. Azaz nem lehet 49 évre koncesszióba adni a főtér egy részét. Azt is elmondta: köztudott, hogy a magyar kormány felfüggesztette az erdélyi beruházásait, ezért jobban tenné, ha felajánlaná az épületet a városnak, hogy vásárolja vissza azt.

Hogyan került a magyar állam tulajdonába a Pannónia szálló, és miért van ilyen rossz állapotban?

Az impozáns szálló építését, amely a magyar szecesszió remekének számít, 1902-ban fejezték be. Mivel a szatmárnémeti önkormányzat építtette, sokan úgy vélekednek, hogy most is a várost illetné meg a tulajdonjog. Az ingatlant még az előző rendszer idején államosították, és a rendszerváltáskor a megyei turisztikai vállalat működött benne.

Az 1989-es változást követő pár év zavaros viszonyai között az egykori turisztikai vállalat privatizálta, és a cég munkatársai váltak a szálló részvényeseivé. Később a Szatmár megyei önkormányzat RMDSZ-es elnöke, Szabó István felvásárolta a részvények többségét, majd eladta ezeket egy román vállalkozónak. Vasile Tânțaș pedig nekilátott a már akkor meglehetősen rossz állapotban levő ingatlan felújításának. A szatmáriak aggodalommal figyelték, mi történik a főtér legszebb épületével, amely alatt egy hatalmas, föld alatti helyiséget igyekezett az új tulajdonos kialakítani. Értesüléseink szerint azonban a munkálatokkal megbontotta az épület stabilitását, ezért hatalmas mennyiségű, a falak mellé öntött betonnal volt kénytelen megerősíteni az ingatlan szerkezetét.

A kétségbeesés pedig az utcára is kivitte a szatmáriakat, amikor azt látták, hogy a szállóhoz tartozó, hangulatos Ruha István-átjárót készültek félig befalazni, egy sötét, szűk lyukká alakítva a passzázst. A tüntetés hatására a tulajdonos végül elállt a tervétől, és lebontotta az átjáróban épített mennyezetet.

Információink szerint a 2008-as gazdasági válság idején Tânțașnak pénzügyi problémái adódtak, ezért leállította a szálló munkálatait. És mivel arra sem volt gondja, hogy a legalapvetőbb állagmegőrzési munkálatokat elvégezze, a Szatmár Megyei Művelődési Igazgatóság fellépését követően egy év börtönbüntetésre ítélték, rongálás miatt – amit le is töltött.

Négy évvel ezelőtt pedig eladta a szállót, és a szatmáriak közül sokan örömmel vették tudomásul, hogy az ingatlant a magyar állam egyik cége, a Manevi Zrt. vette meg. Azonban hiába várják azóta is, hogy ismét régi szépségében pompázzon az épület, a felújítási munkálatok nem kezdődtek el a mai napig sem. Mindössze annyi történt, hogy egy hatalmas ponyvával eltakarták az épület utcafronti részét. Illetve, amint azt a megyei művelődési igazgatóságtól megtudtuk, a legalapvetőbb állagmegőrzési munkálatokat elvégeztették, azaz nem esik már be az eső a termekbe.

Az épületet tulajdonló Dacia Rt.-nél több alkalommal is érdeklődtünk a tervezett felújítás kapcsán, azonban egyszer sem választ kaptunk választ. Baka Levente, a cég képviselője azt ajánlotta, hogy kérdéseinkkel forduljunk írásban a Manevi Zrt.-hez, amit több ízben meg is tettünk, de nem jártunk sikerrel. A legutóbbi fejleményekkel kapcsolatban is érdeklődtünk, szerettük volna megtudni, hogy a föld alatti parkoló építésének meghiúsulása miként befolyásolja a terveiket. Ha kapunk választ tőlük, még visszatérünk az ügyre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!