B9: NATO biztonságára Oroszország a legjelentősebb fenyegetés, ezért a szövetségesek készek növelni katonai jelenlétüket a keleti szárny országaiban

2023. február 22. – 19:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Bukaresti Kilencek (B9) vezetői szerdán közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben kijelentik, hogy a NATO biztonságára nézve Oroszország jelenti a legjelentősebb és legközvetlenebb fenyegetést, és polgáraik és területük védelme érdekében a szövetségesek készek növelni katonai jelenlétüket a keleti szárnyon fekvő országokban.

„Egy évvel ezelőtt Oroszország tönkretette a békét és a biztonságot Európában azzal, hogy megpróbálta erőszakkal leigázni Ukrajnát. A Kreml tettei az euroatlanti térség biztonsági környezetének drasztikus romlásához vezettek, súlyosan aláásva partnereink biztonságát. Oroszország a legjelentősebb és legközvetlenebb fenyegetést jelenti a szövetségesek biztonságára nézve. Oroszország véres és agresszív háborújára válaszul a NATO-szövetségesek határozottan, egységesen és felelősségteljesen reagáltak. Polgáraik és területük védelme érdekében a szövetségesek elkötelezettek a NATO elrettentő és védelmi pozíciója új referenciapontjának gyakorlatba ültetése, valamint a katonai jelenlét fokozása mellett országainkban” – olvasható a Bulgária, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Magyarország állam- és kormányfői által elfogadott nyilatkozatban.

A Bukaresti Kilencek leszögezik, hogy a NATO védelmi szövetség, és emlékeztetnek arra, hogy a madridi csúcstalálkozón megállapodtak egy olyan előretolt védelemről, amely erős, több területre kiterjedő és harcra készen álló erőkkel rendelkezik, hogy „hiteles maradjon és képes legyen visszaverni bármely potenciális ellenfél agresszióját”.

„A vilniusi csúcstalálkozóra készülve tovább erősítjük elrettentő és védelmi pozíciónkat a teljes keleti szárnyon, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig. A NATO és az egymás védelmére vonatkozó 5. cikkely szerinti kötelezettségvállalás az euroatlanti biztonság alapja” – olvasható a nyilatkozatban.

A B9 vezetői megerősítik elkötelezettségüket a nyitott kapuk politikája mellett, emlékeztetve arra, hogy Madridban meghívták Finnországot és Svédországot a szövetséghez való csatlakozásra.

„Alig várjuk, hogy hamarosan NATO-szövetségesekként üdvözölhessük őket” – áll a dokumentumban.

A B9 állam- és kormányfői a leghatározottabban elítélték Oroszország agresszív háborúját.

„Az ukrán civil halálos áldozatok száma egyre nő a válogatás nélküli orosz rakétacsapások és a kritikus infrastruktúrák elleni szándékos támadások miatt, amelyekhez többek közt a Fekete-tengert használják indítóállásként. Az atrocitásokért és háborús bűnökért felelősöket el fogják számoltatni tetteikért. Eltökéltek vagyunk, hogy továbbra is nemzetközi nyomást gyakoroljunk Oroszországra. Elítéljük továbbá mindazokat, akik aktívan elősegítik Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, beleértve Fehéroroszországot is” – olvasható a nyilatkozatban.

A B9 vezetői a nyilatkozatban azt is kijelentik, hogy Ukrajna jövője Európában van, és hogy határozottan támogatják Ukrajna euroatlanti törekvéseit.

„Az ENSZ Alapokmánya és a nemzetközi jog értelmében Ukrajna törvényes jogát gyakorolja, amikor az orosz agresszióval szemben védi magát, hogy visszaszerezze a teljes ellenőrzést saját területei felett, és joga van felszabadítani a nemzetközileg elismert határain belül megszállt területeket. Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajna ez irányú erőfeszítéseit, amíg csak szükséges. Tisztelgünk az ukrán nép hősiessége és hadseregük bátorsága előtt. Tisztelettel adózunk az ukrán hadsereg férfi és női katonái előtt, akik a szabadságuk és közös értékeink védelmében harcolnak” – áll a közleményben.

A B9 állam- és kormányfői jelzik, hogy készek szorosan együttműködni és támogatni partnereiket – a Moldovai Köztársaságot, Grúziát, Bosznia-Hercegovinát –, ugyanis a szövetség keleti és déli részén ők vannak a leginkább kitéve a destabilizáció kockázatának és a Kreml rosszindulatú befolyásának.

„Oroszország súlyosan elszámította magát, amikor megszállta Ukrajnát és aláásta a szabályokon alapuló nemzetközi rendet. Erősebbek és egységesebbek vagyunk, mint valaha, és megerősítjük a nemzeteink közötti tartós transzatlanti köteléket. Továbbra is harcolni fogunk a békéért, a biztonságért és a stabilitásért az egész euroatlanti térségben. Türelmetlenül várjuk a következő, júniusi pozsonyi találkozónkat, amely a vilniusi NATO-csúcstalálkozót készíti elő” – írják.

A B9 vezetői üdvözölték Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár részvételét a csúcstalálkozón, kijelentve, hogy ez az erős transzatlanti kapcsolatok bizonyítéka, és megerősíti a NATO rendíthetetlen elkötelezettségét a szövetséges területek minden egyes centiméterének védelme mellett.

„Az 5. cikkely az Egyesült Államok szent vállalása, meg fogjuk védeni a NATO területének minden egyes centiméterét” – idézi Joe Biden amerikai elnököt a Libertatea. Biden erről a NATO keleti szárnyának, a Bukaresti Kilenceknek varsói találkozójának a megnyitóján beszélt.

„Önök a keleti szárny, Önök vannak a frontvonalon, Önök tudják a legjobban, mi a tétje ennek a konfliktusnak. Az ennél az asztalnál ülő vezetők készek kimondani, hogy ugyanazokat az értékeket vallják. Továbbra is együtt fogunk kiállni Ukrajna mellett. Az e körül az asztal körül ülő országok megmutatták, hogy megerősítették a NATO-t” – mondta Joe Biden a beszédében.

„Nem tudjuk, mikor ér véget a háború, de amikor véget ér, gondoskodnunk kell arról, hogy a történelem ne ismételje meg önmagát” – jelentette ki a találkozón Stoltenberg. A találkozón Magyarországot Novák Katalin államfő képviselte, míg Romániát Klaus Iohannis.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!