Beomlott a Sissi királyné által is kedvelt Marillavölgy szanatóriumának tetője, 60 tbc-s beteget menekítettek ki

2023. február 21. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 60 tbc-s krónikus beteget kellett sürgősen átszállítani a Krassó-Szörény megyei marillavölgyi szanatóriumból Oravicabányára, miután az egészségügyi intézmény teteje beomlott. Az ott dolgozók elmondták, harminc éve nem végeztek semmiféle felújítási munkálatokat az épületen. Az egészségügyi hatóságok szerint a betegek nem sérültek meg, de a szanatóriumot egy ideig nem lehet használni.

Az Aninai-hegységben, 820 méteres tengerszint feletti magasságban, Oravicabánya közelében található marillavölgyi szanatóriumot, ahol tbc-s betegeket kezelnek 1936 és 1943 között építették. Azonban még a szanatórium megjelenése előtt közkedvelt és jól ismert fürdőhely volt. A fürdőhelyet 1872-ben Moritz Hoffenreich kezdte el kiépíteni, klímájának és vastartalmú vizének köszönhetően több szálloda, villa és kezelőközpont is létesült. Állítólag Sissi királyné is látogatta a helyet, amikor a közelben lévő Herkulesfürdőn tartózkodott.

A beomlott épületről készült első felvételek – Forrás: képernyőmentés a Román Televízió által közölt felvételekből
A beomlott épületről készült első felvételek – Forrás: képernyőmentés a Román Televízió által közölt felvételekből

A szinte száz évvel ezelőtt épült szanatórium állaga erősen leromlott, a 2000-es évek elején tűzvész is pusztította az ingatlant, azonban ez nem gátolta meg abban a román egészségügyi döntéshozókat, hogy tovább működtessék.

A tető beomlása után a szanatórium vezetősége úgy döntött, a betegeket az oravicabányai városi kórházába szállítják át. A 112-es segélyhívó számon kérték a Krassó-Szörény megyei katasztrófavédelmet (ISU) kérték, hogy segítsen a betegek biztonságba helyezésében. A felügyelőség tájékoztatása szerint a szanatóriumnak hatvan ápoltja közül huszonhetet az ISU járművein szállítanak át, a többi beteg áthelyezését a polgármesteri hivatal biztosítja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!