Banki ügyintézőnek adják ki magukat a szélhámosok

2023. február 19. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

Újfajta pénzügyi csalásra figyelmeztet a Román Rendőrség. A szélhámosok telefonon keresztül banki ügyintézőnek adják ki magukat, így próbálják megszerezni az áldozat adatait és pénzét, írja az Agerpres.

Az új csalási módszerről Romániában még nem érkeztek bejelentések, több európai országban – Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Finnországban és Belgiumban – azonban már hónapok óta terjed.

A módszer lényege, hogy a magát banki ügyintézőnek kiadó csaló telefonon figyelmezteti az áldozatot, hogy egy kibertámadás miatt veszélybe került a bankszámlája, ezért a pénzt át kell helyezni egy technikai számlára, hogy biztonságban legyen. Így győzik meg a szélhámosok áldozataikat – akik az esetek többségében idős, pénzügyi téren tájékozatlan személyek –, hogy általuk ellenőrzött számlákra utalják át a pénzt. Innen aztán ők más számlákra továbbítják az összegeket, és kriptovalutára váltják a nehezebb nyomon követhetőség érdekében.

A rendőrség arra inti az embereket, hogy ha kéretlen hívásokat kapnak, semmiképpen ne kövessék az utasításokat, ne kattintsanak az üzenetekben küldött hivatkozásokra, és hívják a rendőrséget.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!