Hazatérnek a törökországi földrengés helyszínén dolgozó romániai mentőalakulatok

2023. február 17. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek délután 16:30-kor száll le Bukarestben az a két katonai repülőgép, amely a törökországi földrengésnél szolgálatot teljesítő második romániai mentőcsapatot szállítja haza, írja a védelmi minisztérium közleménye alapján a News.ro.

Az első romániai mentőcsapat szerda este ért haza, őket Nicolae Ciucă miniszterelnök és Raed Arafat belügyi államtitkár, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetője fogadta.

A pénteken hazaérkező csapat február 8-án indult Törökországba. Ebben a csapatban vannak az Erdélyi Mentőkutya Szolgálat önkéntesei, Rareș Urs és Oana Ciora kolozsvári kutyavezetők, valamint kutyáik, Max és Dino. Oana Ciora korábban beszámolt a Transtelexnek arról, hogy hogyan zajlik a törökországi mentőakció, illetve hogyan képezik ki az állatokat a hasonló bevetésekre. Mint akkor elmondta, 10 napig tart a megbízásuk, ugyanis mivel csak túlélők keresésére szakosodott kutyákról van szó, a romok alá szorult, elhunyt áldozatok megkeresésében már nem tudnak segíteni, ugyanis ez a fajta keresés nem tartozik kompetenciáik közé.

Pénteken, 11 nappal a földrengés után újabb két túlélőt emeltek ki a romok közül, de az ilyen esetek egyre ritkábbak, számolt be a Telex. Mint írták a február 6-i 7,8-as erősségű földrengésnek Törökországban 38 044, Szíriában több mint 5800 halálos áldozata van eddig a hivatalos adatok szerint.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!