Hazatérnek a törökországi földrengés helyszínén dolgozó romániai mentőalakulatok

2023. február 17. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek délután 16:30-kor száll le Bukarestben az a két katonai repülőgép, amely a törökországi földrengésnél szolgálatot teljesítő második romániai mentőcsapatot szállítja haza, írja a védelmi minisztérium közleménye alapján a News.ro.

Az első romániai mentőcsapat szerda este ért haza, őket Nicolae Ciucă miniszterelnök és Raed Arafat belügyi államtitkár, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetője fogadta.

A pénteken hazaérkező csapat február 8-án indult Törökországba. Ebben a csapatban vannak az Erdélyi Mentőkutya Szolgálat önkéntesei, Rareș Urs és Oana Ciora kolozsvári kutyavezetők, valamint kutyáik, Max és Dino. Oana Ciora korábban beszámolt a Transtelexnek arról, hogy hogyan zajlik a törökországi mentőakció, illetve hogyan képezik ki az állatokat a hasonló bevetésekre. Mint akkor elmondta, 10 napig tart a megbízásuk, ugyanis mivel csak túlélők keresésére szakosodott kutyákról van szó, a romok alá szorult, elhunyt áldozatok megkeresésében már nem tudnak segíteni, ugyanis ez a fajta keresés nem tartozik kompetenciáik közé.

Pénteken, 11 nappal a földrengés után újabb két túlélőt emeltek ki a romok közül, de az ilyen esetek egyre ritkábbak, számolt be a Telex. Mint írták a február 6-i 7,8-as erősségű földrengésnek Törökországban 38 044, Szíriában több mint 5800 halálos áldozata van eddig a hivatalos adatok szerint.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!