118 iskola tartozik az 1-es szeizmikus kockázati kategóriába

2023. február 16. – 08:19

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányzati programok prioritásként kezelik az 1-es szeizmikus kockázati kategóriába tartozó 118 iskola kérdését, és a kormány szükség esetén sürgősségi eljárásban utal ki ezekre finanszírozást – mondta szerdán Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

Cărbunaru a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatót Cseke Attila fejlesztési miniszterrel és Raed Arafat belügyi államtitkárral, a katasztrófavédelmi főosztály (DSU) vezetőjével, írja az Agerpres.

A kormányszóvivő közölte, a román hatóságok jelenleg 118 olyan iskolaépületet tartanak nyilván, amely az 1-es szeizmikus kockázati kategóriába tartozik. A miniszterelnök kimondott kérésére a kormány prioritásként kezeli ezeket az épületeket, a más folyamatban lévő állagfelmérést pedig felgyorsítja.

Cseke Attila fejlesztési miniszter elmondta, hogy a vészhelyzetekre való felkészülést és reagálást előkészítő intézményközi munkacsoport ülésén bemutatják a szeizmikus kockázatnak kitett iskolaépületek aktualizált helyzetét. Hozzátette, az 1-es szeizmikus kockázati kategóriába tartozó iskolák listája jelenleg az oktatási minisztériumnál van.

Azt is elmondta, hogy az oktatási tárcának van egy, a Világbank által finanszírozott programja, amely 70 iskolaépület felújítását foglalja magában.

Cseke kifejtette, a kormány meg fogja találni a támogatási forrásokat azon iskolaépületek felújítására is, amelyek jelenleg egyik finanszírozási programban sem szerepelnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!