118 iskola tartozik az 1-es szeizmikus kockázati kategóriába

2023. február 16. – 07:19

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányzati programok prioritásként kezelik az 1-es szeizmikus kockázati kategóriába tartozó 118 iskola kérdését, és a kormány szükség esetén sürgősségi eljárásban utal ki ezekre finanszírozást – mondta szerdán Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

Cărbunaru a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatót Cseke Attila fejlesztési miniszterrel és Raed Arafat belügyi államtitkárral, a katasztrófavédelmi főosztály (DSU) vezetőjével, írja az Agerpres.

A kormányszóvivő közölte, a román hatóságok jelenleg 118 olyan iskolaépületet tartanak nyilván, amely az 1-es szeizmikus kockázati kategóriába tartozik. A miniszterelnök kimondott kérésére a kormány prioritásként kezeli ezeket az épületeket, a más folyamatban lévő állagfelmérést pedig felgyorsítja.

Cseke Attila fejlesztési miniszter elmondta, hogy a vészhelyzetekre való felkészülést és reagálást előkészítő intézményközi munkacsoport ülésén bemutatják a szeizmikus kockázatnak kitett iskolaépületek aktualizált helyzetét. Hozzátette, az 1-es szeizmikus kockázati kategóriába tartozó iskolák listája jelenleg az oktatási minisztériumnál van.

Azt is elmondta, hogy az oktatási tárcának van egy, a Világbank által finanszírozott programja, amely 70 iskolaépület felújítását foglalja magában.

Cseke kifejtette, a kormány meg fogja találni a támogatási forrásokat azon iskolaépületek felújítására is, amelyek jelenleg egyik finanszírozási programban sem szerepelnek.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!