Úzvölgyi katonatemető: törölni kell a telekkönyvből Dormánfalva tulajdonjogát

2023. február 15. – 10:32

Úzvölgyi katonatemető: törölni kell a telekkönyvből Dormánfalva tulajdonjogát
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A Bákó Megyei Törvényszék jogerősen törölte Dormánfalva városnak az úzvölgyi katonatemető feletti tulajdonjogát, írja az MTI.

A kedden hozott másodfokú ítélet kivonatát szerdán reggel tették közzé a romániai bíróságok portálján.

Ez megerősíti az alapfokon eljáró Moinești-i Bíróság 2022. március 24-én hozott ítéletének azon részét, miszerint törölni kell a telekkönyvből Dormánfalva városnak az úzvölgyi temető fölötti tulajdonjogát.

2021. októberében a Bákó Megyei Táblabíróság jogerősen érvénytelenítette azt az önkormányzati határozatot is, amely Dormánfalva közvagyonává nyilvánította a Hargita megyében található, Csíkszentmárton községhez tartozó úzvölgyi katonatemetőt. A város ezt az önkormányzati határozatot követően telekkönyveztette saját nevére a temető 7979 négyzetméteres területét.

A Bákó Megyei Táblabíróság múlt pénteken helyben hagyta azt az egy évvel ezelőtti alapfokú ítéletet, amelynek értelmében az úzvölgyi katonatemető román parcellájába Dormánfalva polgármestere által kiállított 2018.12.17/69-es építési engedély érvénytelen, és amely a törvénytelenül felállított betonkeresztek lebontását rendelte el. Román nacionalista szervezetek már bejelentették, hogy megakadályozzák a jogerős ítélet végrehajtását.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!