Kettővel nőtt a hivatalos szabadnapok száma Romániában

2023. február 15. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalos szabadnap lesz Romániában január 6. és 7., azaz vízkereszt, illetve Keresztelő Szent János napja, miután a képviselőház szerdán döntő házként megszavazta az erre vonatkozó törvénymódosító javaslatot. Ezt az államfőnek még ki kell hirdetnie.

A téli ünnepkört tehát újabb hosszú hétvégével pihenhetik ki a romániai dolgozók, igaz, csak 2025-től, mert 2024-ben ez a két nap épp hétvégére esik.

2023-ban 15 hivatalos szabadnap van Romániában, ebből 12 esik munkanapra, három pedig hétvégére. 2024-ben már 17 hivatalos szabadnap lesz, de csak tíz esik munkanapra, a többi, például a gyereknap, Szent András napja vagy a december 1-i nemzeti ünnep hétvégére, hívja fel a figyelmet az Adevărul.

Az újabb két hivatalos szabadnapra vonatkozó törvénymódosítási javaslatot a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyújtotta be. A képviselőházi vitán elsősorban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ellenezte, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) azon a véleményen volt, hogy Romániában még mindig nincs elég szabadnap a szentek előtti tisztelgésre.

A képviselőház munkaügyi bizottsága szerdán egy másik törvénytervezetet is tárgyalt, amely lehetővé tenné, hogy a hétvégére eső hivatalos szabadnapokat a következő héten kapják a meg a dolgozók. Erről egy későbbi ülésen dönt a bizottság.

A szenátus asztalán van egy további törvénytervezet is, amely születésnapjuk alkalmából fizetett szabadnappal lepné meg az alkalmazottakat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!