Kettővel nőtt a hivatalos szabadnapok száma Romániában

2023. február 15. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalos szabadnap lesz Romániában január 6. és 7., azaz vízkereszt, illetve Keresztelő Szent János napja, miután a képviselőház szerdán döntő házként megszavazta az erre vonatkozó törvénymódosító javaslatot. Ezt az államfőnek még ki kell hirdetnie.

A téli ünnepkört tehát újabb hosszú hétvégével pihenhetik ki a romániai dolgozók, igaz, csak 2025-től, mert 2024-ben ez a két nap épp hétvégére esik.

2023-ban 15 hivatalos szabadnap van Romániában, ebből 12 esik munkanapra, három pedig hétvégére. 2024-ben már 17 hivatalos szabadnap lesz, de csak tíz esik munkanapra, a többi, például a gyereknap, Szent András napja vagy a december 1-i nemzeti ünnep hétvégére, hívja fel a figyelmet az Adevărul.

Az újabb két hivatalos szabadnapra vonatkozó törvénymódosítási javaslatot a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyújtotta be. A képviselőházi vitán elsősorban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ellenezte, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) azon a véleményen volt, hogy Romániában még mindig nincs elég szabadnap a szentek előtti tisztelgésre.

A képviselőház munkaügyi bizottsága szerdán egy másik törvénytervezetet is tárgyalt, amely lehetővé tenné, hogy a hétvégére eső hivatalos szabadnapokat a következő héten kapják a meg a dolgozók. Erről egy későbbi ülésen dönt a bizottság.

A szenátus asztalán van egy további törvénytervezet is, amely születésnapjuk alkalmából fizetett szabadnappal lepné meg az alkalmazottakat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!