A Bukaresti Egyetem visszavonja a Doctor Honoris Causa címet a háborús bűnös Antonescu marsalltól

2023. február 15. – 14:14

A Bukaresti Egyetem visszavonja a Doctor Honoris Causa címet a háborús bűnös Antonescu marsalltól
Ribbentrop és Antonescu, látogatóban Hitlernél – Fotó: Roger-Viollet gyűjtemény / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Bukaresti Egyetem visszavonja a Doctor Honoris Causa címet a háborús bűnös Ion Antonescu marsalltól, írja az egyetem közleménye alapján a G4Media. A döntést az egyetem szenátusa hozta meg, és azzal indokolták, hogy Ion Antonescut háborús bűnök elkövetésében bűnösnek találták és 1946. május 17-én halálra ítélték a bukaresti népbíróságon.

Ezenkívül a marsall tekintélyelvű uralma során végig antiszemita magatartást tanúsított, és számos alkalommal nyilvánosan is kifejezésre juttatta meggyőződését. A romániai holokausztot tanulmányozó nemzetközi bizottság szerint 280.000-380.000 romániai és ukrajnai zsidó áldozata volt Romániában, illetve a román ellenőrzés alatt álló területeken a holokausztnak. Ezekhez hozzá kell számítani a Dnyeszteren túli területre küldött 25 000 roma nemzetiségű személy nagy részét.

Tekintettel arra, hogy Ion Antonescu marsall felelőssége a besszarábiai, bukovinai és transznisztriai zsidók meggyilkolásában vitathatatlan, tettei a Bukaresti Egyetem tiszteletbeli címek visszavonásáról szóló szabályzata 7.1.4. cikke alá sorolhatók, mely szerint „a megnevezett személyt véglegesen és visszavonhatatlanul elítélték emberiesség elleni bűncselekményekért”.

A lépés nem egyedülálló az egyetem történetében, közvetlenül az 1989-es forradalom után a szenátusa határozatot fogadott el arról, hogy visszavonja Nicolae Ceaușescu címét a volt elnök „Románia fejlődését negatívan befolyásoló szerepe” miatt.

A Bukaresti Egyetem szenátusa arról is döntött, hogy bizottságot hoz létre a romániai diktatórikus rendszerek idején odaítélt Doctor Honoris Causa címek felülvizsgálatára.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!