13 utórengése volt éjszaka a Gorj megyei földrengésnek

2023. február 15. – 08:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A keddről szerdára virradó éjjel számos utórengése volt a kedd délutáni, 5,7-es földrengésnek Gorj megyében. A legtöbb enyhe volt, csak az egyik érte el a 3,3-as intenzitást.

A földtani intézet honlapja szerint éjfél után 25 perctől 05 óra 28 percig 13 utórengést regisztráltak a térségben. A legerősebb, a Richter-skála szerint 3.3-as erősségű földmozgás romániai idő szerint éjjel 2 óra 30 perckor következett be, 3,9 kilométer mélységben, Craiovától 104, Nagyszebentől 109, Temesvártól 164, Kolozsvártól 186, Brassótól 203 kilométerre.

22 településen okozott kárt a földrengés

A katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) szerda reggeli tájékoztatása szerint a kedd délutáni 5,7-es erősségű, Gorj megyei földrengés nyomán öt megye 22 településén regisztráltak károkat. Többen pánikroham vagy sérülések miatt kórházba kerültek, és több tíz épület, jármű sérült meg.

A földrengés okozta személyi sérülésekről és károkról Gorj, Dolj, Hunyad, Mehedinți és Vâlcea megye 22 településéről érkeztek bejelentések az 112-es sürgősségi hívószámra, jelentette az IGSU.

A közlemény szerint kilencen kaptak pánikrohamot, négyen sérültek meg és kerültek kórházba különböző lehulló épületelemek miatt Gorj megyében, a Zsil völgyén sziklák estek az úttestre, egy liftbe ragadt embert pedig a tűzoltók szabadítottak ki Gorj megye székhelyén, Târgu Jiuban.

Kisebb károk Târgu Jiuban – Fotó: Robert Bugă
Kisebb károk Târgu Jiuban – Fotó: Robert Bugă

A megyeszékhelyen hat járműben okozott kárt az omladék, 48 ingatlan, köztük 20 lakóház, 15 tömbház, 2 templom, egy üzlethelyiség, és tíz cég vagy intézmény esetében jeleztek repedéseket, letört épületelemeket, leesett vakolatot. Gorj megye további tíz településén keletkezett kár épületekben a földmozgás miatt.

Repedésekről érkezett jelentés Hunyad megye hét településéről is.

Az kedden romániai idő szerint 15 óra 16 perckor mért 5,7 fokos földrengést nem csak Gorj megye közvetlen közelében, hanem több erdélyi megyében, sőt Bulgáriában és Magyarországon is érezni lehetett. A földmozgást szerda hajnalig összesen 27 utórengés követte, ezek erőssége 2 és 4,1 fok között mozgott.

Gorj megyében hétfő délután is közepes, 5,2-es erősségű földrengés volt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!