Vállalkozó vagy? Az adóddal is támogathatod a Transtelex működését!

Legfontosabb

2022. december 8. – 09:00

Vállalkozó vagy? Az adóddal is támogathatod a Transtelex működését!
Kevesebb adót, több Transtelexet!

Másolás

Vágólapra másolva

Te is támogathatod az erdélyi független sajtót és nyilvánosságot úgy, hogy neked egyáltalán nem kerül pénzbe. Ráadásul újdonság, hogy december 25-ig lehetőséged van arra is, hogy pár egyszerű lépésben visszamenőleg, a tavalyi adód egy részét is erre fordítsd. Elmondjuk, hogy vállalkozóként hogyan segítheted a munkánkat.

2022 a Transtelex indulásának az éve, de egyben a romániai magyar sajtó legdurvább beszűkülésének az éve is: a magyarországi támogatásokból lélegeztetőgépen tartott, az erdélyi magyar sajtó legnagyobb részét felölelő médiatröszt nyomtatott lapjai megszűnnek, de szinte valamennyi nyomtatott újság helyzete bizonytalanná vált. Erdélyi magyar közösségünk nem elég nagy ahhoz, hogy piaci alapon működjenek a médiaintézményei, de mi nem adjuk fel akkor sem, ha lehetőségeink szűkösek. Viszont lapunk további működtetéséért hozzátok kell fordulnunk.

Az olvasóink támogatásai nélkül nincs és nem is lesz Transtelex. Miért?

Mert a szerkesztőségünk számára alapelv, hogy semmilyen politikai irányú anyagi támogatást nem fogadunk el. Viszont több módja is van annak, hogy ti, olvasók támogassatok bennünket. Ha romániai cégtulajdonos vagy, nem kell semmi mást tenned, csak egyeztetsz a könyvelőddel és ő kiszámolja, hogy az adódból pontosan mekkora összeget fordíthatsz erre a célra. Ha nincs céged, de ismersz olyan Transtelex olvasót, akinek viszont van, kérünk, küldd el neki ennek a cikknek a linkjét. Mindezek mellett továbbra is opció, hogy havi rendszeres vagy akár egyszeri támogatással álljatok mellénk és segítsetek abban, hogy kérdezzünk, hátterezzünk, tematizáljunk.

A céges támogatás lényege egyébként nagyon hasonló ahhoz a már Romániában is bejáratottnak számító lehetőséghez, hogy a magánszemélyek a személyi jövedelemadójuk egy bizonyos hányadával támogathatják a civileket (egész pontosan 3,5%-ával, ehhez pedig csak ki kell tölteniük és leadniuk az ANAF-hoz a 230-as formanyomtatványt.)

Bármilyen kérdésed lenne ennek kapcsán vagy ha plusz információkra, segítségre van szükséged, írj nekünk bátran a [email protected] címre, vagy hívd a +40 740 019 933-es számot. Köszönjük, ha továbbra is olvasol és támogatsz minket!

Mit kell tenned?

A romániai cégek adóbefizetéseik 20%-ával – nagyon egyszerűen – olyan projekteket is támogathatnak, mint amilyen a Transtelex. Ha vállalkozást vezetsz, és nem tudod a konkrét lépéseket, röviden elmagyarázzuk a tennivalókat. A céges támogatásokat a Transtelex Média Egyesületre tudjuk fogadni, amely a szerkesztőség tagjai által létrehozott és műküdtetett nonprofit egyesület, és fő célja a szabad sajtó támogatása.

A Romániában bejegyzett cégek a 2022-es évre fizetendő adójuk egy részét is átirányíthatják, amennyiben olyan civil szervezetet támogatnak vele, amely szerepel az adóhatóság nyilvántartásában, és az összeg nem haladja meg a következő értékeket:

- a profitadót (16%) fizető vállalkozások esetében az üzleti forgalmuk 0,75 százaléka vagy a profitadójuk 20 százaléka közül a kisebb összeget,

- a mikroadózó vállalkozások (1 vagy 3 %) pedig a forgalmi adójuk 20%-át.

A cégeknek tehát ez nem jelent plusz kiadást, a szponzorációra fordított összeg átirányítható az adóalapból. Ami viszont fontos, hogy a szponzorációnak meg kell történnie abban a pénzügyi ciklusban (év/negyedév – az adózás formájától függően), amelyiknek az adójából le szeretnék írni ezt az összeget, tehát az aktuális időszakra december 31-ig kell megtörténnie a támogatás kifizetésének, a két fél között kötött szerződés alapján.

A lépések, amit meg kell tenned:

  1. Töltsd le innen a szponzorációs szerződés tervezetét, amely már tartalmazza a Transtelex Média Egyesület adatait.
  2. Töltsd ki a céged adataival, valamint azzal az összeggel, amellyel támogatni szeretnéd a Transtelexet. A pontos összeget egyeztesd le a könyvelőddel.
  3. A szerződés egy aláírt példányát juttasd el nekünk a [email protected]címre.
  4. Utald át az összeget a egyesületünk a szerződésben megjelölt bankszámlájára, vagy akár egyeztessünk egy személyes találkozót, ha készpénzben szeretnéd eljuttatni nekünk ezt az összeget és nyugtát kapni róla.

A szerződés megkötésének, valamint az összeg kifizetésének határideje a 2022-es évre (vagy a mikroadózó vállalkozások esetén a negyedik negyedévre) 2022. december 31., azonban arra kérünk, jelezd nekünk december 30-án déli 12 óráig a [email protected]címen, ha élnél ezzel a lehetőséggel.

Idén először azonban már nem csak az aktuális évre, de az előző, 2021-es évre befizetett adó egy részét is át lehet irányítani civil szervezetek számára. Ehhez az adóhatósághoz (ANAF) szükséges beküldeni egy nyilatkozatot (177-es formanyomtatvány), amelyben a cég megjelöli azt a szervezetet, amelyet támogatni szeretne az előző évben befizetett adójának egy részével. Így ha 2021-ben nem éltél ezzel a lehetőséggel, vagy nem használtad fel a teljes összeget, amelyet szponzorációra fordíthattál volna, 2022. december 25-ig még megteheted.

Ebben az esetben a lépések hasonlóak:

  1. Innen töltheted le az előre kitöltött szerződéstervezetet.
  2. Az adataiddal és az összeggel kitöltött szerződést küldd el nekünk a [email protected] címre.
  3. A szerződésben szereplő egyesületi adatainkat felhasználva a könyvelőddel töltsétek ki a 177-es formanyomtatványt, majd küldjétek be az adóhatóságnak. Ennek az összegnek az átutalását a számunkra már az adóhatóság intézi.

A határidő idén ennél a támogatási lehetőségnél 2022. december 25., de arra kérünk, jelezd nekünk december 23-án déli 12 óráig, ha élnél ezzel a lehetőséggel.

Amennyiben a 2022-es éves adód szponzorációra fordítható keretét nem használod fel idén év végéig, az éves/negyedéves adónyilatkozat letételének határidejét követő 6 hónapban még ezek átutalásáról is dönthetsz, ha eljuttatod az ANAF-hoz a 177-es nyilatkozatot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!