Egy Sepsiszentgyörgy méretű város lakosságával lett kevesebb tíz év alatt Székelyföldön

2023. február 9. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz év leforgása alatt 62 ezer fővel lett kevesebb a székelyföldi megyékben – áll a Székelyföldi Közpolitikai Intézet közleményében. Az intézet arra a kérdésre kereste a választ hogyan alakult Székelyföld területi-közigazgatási egységeinek lakossága az elmúlt évtizedben. A változást térképeken is ábrázolták, összehasonlítva a 2021-es népszámlálás frissen publikált eredményeit a tíz évvel korábbi cenzus adataival.

Székelyföldi Közpolitikai Intézet összefoglalója szerint Kovászna megye rezidens lakossága tíz év alatt 4,8%-kal csökkent, Hargitában 6,1%-kal, Marosban 5,9%-kal kevesebben laknak, mint tíz évvel korábban. A három megye összesített népességfogyása közel 62 ezer fő, ami 5,8%-os csökkenést jelent.

A történelmi Székelyföldre vonatkoztatva 5,6%-os a népességfogyás aránya, ami 45 ezer főt jelent. A székelyföldi népességcsökkenés valamivel jelentősebb az országosnál, Románia lakossága ugyanis 5,3%-kal lett kevesebb 2011 és 2021 között.

Az országos tendenciákhoz hasonlóan Székelyföldön is tetten érhető a nagyobb városok lakosságának csökkenése és a környező községek népességének növekedése, azonban ez a szuburbanizációs jelenség alacsonyabb intenzitású, mint más megyékben. Szintén illeszkedik az országos mintázathoz a hegyvidéki, viszonylag izolált térszínek átlag feletti népességfogyása is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!