Egy Sepsiszentgyörgy méretű város lakosságával lett kevesebb tíz év alatt Székelyföldön

2023. február 9. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz év leforgása alatt 62 ezer fővel lett kevesebb a székelyföldi megyékben – áll a Székelyföldi Közpolitikai Intézet közleményében. Az intézet arra a kérdésre kereste a választ hogyan alakult Székelyföld területi-közigazgatási egységeinek lakossága az elmúlt évtizedben. A változást térképeken is ábrázolták, összehasonlítva a 2021-es népszámlálás frissen publikált eredményeit a tíz évvel korábbi cenzus adataival.

Székelyföldi Közpolitikai Intézet összefoglalója szerint Kovászna megye rezidens lakossága tíz év alatt 4,8%-kal csökkent, Hargitában 6,1%-kal, Marosban 5,9%-kal kevesebben laknak, mint tíz évvel korábban. A három megye összesített népességfogyása közel 62 ezer fő, ami 5,8%-os csökkenést jelent.

A történelmi Székelyföldre vonatkoztatva 5,6%-os a népességfogyás aránya, ami 45 ezer főt jelent. A székelyföldi népességcsökkenés valamivel jelentősebb az országosnál, Románia lakossága ugyanis 5,3%-kal lett kevesebb 2011 és 2021 között.

Az országos tendenciákhoz hasonlóan Székelyföldön is tetten érhető a nagyobb városok lakosságának csökkenése és a környező községek népességének növekedése, azonban ez a szuburbanizációs jelenség alacsonyabb intenzitású, mint más megyékben. Szintén illeszkedik az országos mintázathoz a hegyvidéki, viszonylag izolált térszínek átlag feletti népességfogyása is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!