Beszüntetik tevékenységüket az EMNT Demokrácia-központjai

2023. február 9. – 18:36

Másolás

Vágólapra másolva

Forráshiány miatt – egyelőre – beszüntetik a tevékenységüket az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által működtetett Demokrácia-központok – tájékoztat a szervezet közleménye.

A Demokrácia Központokat a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után alapították, és főként az EMNT és az EMNP vezetői töltöttek be állásokat a Demokrácia-központok hálózatában. Az RMDSZ és a Fidesz közeledésével már korábban is pletykálták, hogy a magyar kormánypárt megvonja a központok támogatásait, de akkor még mindenki cáfolta a híreket. A Demokrácia-központok végül egészen 2023 márciusáig működhetnek. A legutóbbi látványos tevékenységük a tavalyi magyarországi országgyűlési választásokat megelőző regisztráció segítése, illetve a levélszavazatok összegyűjtése volt, közel 70 ezer levélszavazatot gyűjtöttek össze a Demokrácia-központokban.

Az EMNT Demokrácia-központ székelykeresztúri irodájának a megnyitóján 2021 májusában – Fotó: EMNT Facebook oldala
Az EMNT Demokrácia-központ székelykeresztúri irodájának a megnyitóján 2021 májusában – Fotó: EMNT Facebook oldala

A közlemény szerint a Demokrácia-központok hálózata fennállásának közel tizenhárom éve során több mint 270 ezer erdélyi magyarnak segített a könnyített honosítási eljárás révén a magyar állampolgárság megszerzésében. Ugyanígy több tízezer ügyfélnek segített az útlevélkérelmezésben, az anyakönyvezésben és a magyar állampolgársághoz kötődő támogatások megszerzésében.

„Az EMNT irodái döntő mértékben kivették részüket a magyarországi országgyűlési választásokat és népszavazásokat megelőző regisztrációs folyamatból, valamint a levélszavazatok begyűjtéséből és azok biztonságos célba juttatásából. Munkatársaink szakszerű közreműködésének köszönhetően több tízezer erdélyi magyar állampolgár élhetett szavazati jogával az anyaországi választások és népszavazások alkalmával” – írják a közleményben.

A Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Országos Elnöksége által jegyzett közleményben azt írják, a Demokrácia-központok hálózata március folyamán egyelőre beszünteti tevékenységét. Az előzetesen, ügyfeleik részéről befogadott iratcsomókat és ügyintézéseket a hátralévő időben (és a lehetőségek függvényében) munkatársaik végigviszik.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!