Beszüntetik tevékenységüket az EMNT Demokrácia-központjai

2023. február 9. – 18:36

Másolás

Vágólapra másolva

Forráshiány miatt – egyelőre – beszüntetik a tevékenységüket az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által működtetett Demokrácia-központok – tájékoztat a szervezet közleménye.

A Demokrácia Központokat a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után alapították, és főként az EMNT és az EMNP vezetői töltöttek be állásokat a Demokrácia-központok hálózatában. Az RMDSZ és a Fidesz közeledésével már korábban is pletykálták, hogy a magyar kormánypárt megvonja a központok támogatásait, de akkor még mindenki cáfolta a híreket. A Demokrácia-központok végül egészen 2023 márciusáig működhetnek. A legutóbbi látványos tevékenységük a tavalyi magyarországi országgyűlési választásokat megelőző regisztráció segítése, illetve a levélszavazatok összegyűjtése volt, közel 70 ezer levélszavazatot gyűjtöttek össze a Demokrácia-központokban.

Az EMNT Demokrácia-központ székelykeresztúri irodájának a megnyitóján 2021 májusában – Fotó: EMNT Facebook oldala
Az EMNT Demokrácia-központ székelykeresztúri irodájának a megnyitóján 2021 májusában – Fotó: EMNT Facebook oldala

A közlemény szerint a Demokrácia-központok hálózata fennállásának közel tizenhárom éve során több mint 270 ezer erdélyi magyarnak segített a könnyített honosítási eljárás révén a magyar állampolgárság megszerzésében. Ugyanígy több tízezer ügyfélnek segített az útlevélkérelmezésben, az anyakönyvezésben és a magyar állampolgársághoz kötődő támogatások megszerzésében.

„Az EMNT irodái döntő mértékben kivették részüket a magyarországi országgyűlési választásokat és népszavazásokat megelőző regisztrációs folyamatból, valamint a levélszavazatok begyűjtéséből és azok biztonságos célba juttatásából. Munkatársaink szakszerű közreműködésének köszönhetően több tízezer erdélyi magyar állampolgár élhetett szavazati jogával az anyaországi választások és népszavazások alkalmával” – írják a közleményben.

A Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Országos Elnöksége által jegyzett közleményben azt írják, a Demokrácia-központok hálózata március folyamán egyelőre beszünteti tevékenységét. Az előzetesen, ügyfeleik részéről befogadott iratcsomókat és ügyintézéseket a hátralévő időben (és a lehetőségek függvényében) munkatársaik végigviszik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!