Közel 70 ezer levélszavazatot gyűjtöttek a Demokrácia-központokban

2022. április 3. – 19:10

Másolás

Vágólapra másolva

A becslések szerint mintegy 230-250 ezer levélszavazatra lehet számítani Erdélyből.

Közel 70 ezer levélszavazatot gyűjtöttek össze a Demokrácia-központok aktivistái – tudtuk meg Sándor Krisztinától, az EMNT ügyvezető elnökétől.

Elmondása szerint ez kevéssel több, mint ahány levélszavazatot 2018-ban gyűjtöttek. A hivatalos adatok szerint négy évvel ezelőtt 67 ezret gyűjtöttek össze.

Tájékoztatásért megkerestük a kiterjedtebb hálózattal rendelkező RMDSZ és Eurotrans Alapítvány illetékeseit is, de egyelőre ők nem reagáltak a hívásunkra. Nagy Zoltán Levente, az alapítvány elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy mintegy 160-180 ezer leadott levélszavazatra számítanak.

Adatokért kerestük az RMDSZ helyi szervezeteit is, a Háromszékei RMDSZ összesítése szerint több, mint 21 ezer levélszavazatot gyűjtöttek össze Kovászna megyében, az RMDSZ Csíki Területi Szervezet 30 ezer levélszavazat összegyűjtéséről számolt be, míg az RMDSZ Udvarhelyszéki Területi szervezete 12 ezeret összesített.

A Nemzeti Választás Iroda tájékoztatása szerint közel 292 ezer levélcsomagot küldtek ki postai úton Romániába. A szavazási levélcsomag személyes átvételét a Bukaresti Nagykövetségre mintegy 200-an, a konzulátusok közül a Csíkszeredai Főkonzulátusára mintegy 13 ezren, a Kolozsvári Főkonzulátusra pedig mintegy 5 ezren kérték. A levélszavazatokat nem csak az RMDSZ és Eurotrans Alapítvány, illetve a Demokrácia-központok aktivistái gyűjtötték, az érintettek postai úton, illetve személyesen is eljuttathatják az NVI-hez.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!