Az USR felszólította a kormányfőt és a belügyminisztert, hogy vonja vissza a Btk.-t módosító törvénytervezetét

2023. február 9. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szóvivője, Ionuţ Moşteanu csütörtökön felszólította Nicolae Ciucă kormányfőt és Lucian Bode belügyminisztert, hogy vonják vissza a „tüntetések ellen” kigondolt „önkényes” törvénytervezetet – írja az Agerpres.

Az ellenzéki parlamenti képviselő a Facebook-oldalán kifejtette: Ciucának és Bodénak emellett elnézést is kell kérnie a civil szférától és a románok millióitól, akik az évek során az utcákra vonultak, vagy akiket a 2018. augusztus 10-ei tüntetésen bántalmazott Carmen Dan akkori belügyminiszter és Liviu Dragnea volt szociáldemokrata pártelnök csendőrsége.

„A kormány előtt azt skandálni, hogy »Mindketten plagizátorok vagytok«, nem minősül az emberi méltóság megsértésének, és nem jár érte börtön. Csak az igazságot mondja ki az, aki azt skandálja: »Ti vittétek Romániát a drágulások csúcsára, szegénységbe taszítottátok a romániaiakat, miközben a különnyugdíjakhoz nem nyúltok.« Ezért nem jár börtön. Vonják vissza a törvénytervezetet, és kérjenek bocsánatot” – írta bejegyzésében Moşteanu.

Lucian Bode belügyminiszter kedden jelentette be, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnökkel közösen törvénytervezetet nyújtott be a szenátusba, amely harmadával emelné az erőszakos bűncselekmények büntetési tételkeretének felső határát.

A büntető törvénykönyv összesen tizenegy cikkelyén módosító tervezet értelmében szigorúbb büntetőjogi besorolás alá kerülnének többek között a köznyugalom és közrend elleni bűncselekmények, ezáltal pedig növekedne az állampolgárok biztonsága és védelme – írta Lucian Bode akkor a Facebookra.

A miniszter közlése szerint 1 évről 5 évre, bizonyos súlyosbító körülmények esetén pedig 7 évre emelnék a szabadságvesztés időtartamának felső határát a közrend és köznyugalom megzavarásáért kiszabható büntetések esetében.

A tervezet növelné a kiszabható maximális börtönbüntetést garázdaságért, illetve tömegverekedésért is, ugyanakkor kivonná a büntethetőség alól a közterületen gyakorolt önvédelmet. A jogszabályjavaslat szerint ugyanakkor a hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye kizárólag szabadságvesztéssel lenne büntetendő.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!