Útnak indultak az erdélyi mentőkutyás csapatok, akik részt vesznek a törökországi mentési akciókban

2023. február 8. – 17:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az erdélyi mentőkutyás csapat tagjai ma reggel csatlakoztak ahhoz a RO-USAR csoporthoz, amelyet Románia Törökországba küld. Az erdélyi csapatnak két kolozsvári párosa van, az egyik Oana Ciora a Dinó nevű kutyájával, a másik pedig Rareș Urs Maxszal. Hozzájuk két karánsebesi kolléga társult. A mentőkutyás egységek először Bukarestbe repültek, majd onnan a Védelmi Minisztérium által biztosított géppel Törökországba tartanak, ahol csatlakozni fognak a már ott lévő romániai kollégákhoz.

Az újabb mentőcsapatot küldéséről szóló döntést szerda reggel közölte Facebook-oldalán a román kormány. A török hatóságokkal folytatott egyeztetés alapján Nicolae Ciucă miniszterelnök összehívta a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, és arról döntöttek, hogy egy újabb RO-USAR csapatot küldenek ki, a mentéshez szükséges eszközöket pedig az állami készletből fogják biztosítani.

A második mentőcsapat két orvosból és két asszisztensből, illetve a négy keresőkutyából és gazdáikból áll, továbbá két összekötő tiszt csatlakozik hozzájuk a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtóság részéről. Csatlakoznak ahhoz a csapathoz, amely már két napja a Török Köztársaságban a földrengések által súlyosan érintett területeken tartózkodik, hogy konkrét kutató-mentő akciókat hajtson végre.

A romániai török nagykövetség részvétnyilvánító lapot nyitott az országban történt földrengések áldozatainak emlékére. Klaus Iohannis elnök és Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke már aláírta.

Iohannis elnököt a Török Köztársaság bukaresti nagykövete, Ozgur Kivanc Altan fogadta. A török nagykövet nagyra értékelte a Romániától kapott segítséget, és köszönetet mondott érte. A török diplomata elmondta Iohannisnak, hogy felesége a törökországi tragédiában elvesztette nagybátyját.

A már helyszínen tartózkodó mentőegységek többek között egy háromtagú családot mentett ki a romok alól, sajnos csak a két felnőtt tag maradt életben. Azon felül a RO-USAR csapat Antakya város északnyugati részén egy olyan férfira is rábukkant, akinek az egyik alsó végtagja szorult a leomló épületek alá, ugyanitt két elhunyt személyt is azonosítottak.

Jelen pillanatban a román mentőalakulatok egy kiskorú kimentésén dolgoznak.

A török hatóságok továbbra is nemzetközi segítséget kérnek az európai polgári védelmi rendszer keretében, legfőképp a kutató- és mentőcsapatok szükségességét hangsúlyozzák.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!