Útnak indultak az erdélyi mentőkutyás csapatok, akik részt vesznek a törökországi mentési akciókban

2023. február 8. – 17:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az erdélyi mentőkutyás csapat tagjai ma reggel csatlakoztak ahhoz a RO-USAR csoporthoz, amelyet Románia Törökországba küld. Az erdélyi csapatnak két kolozsvári párosa van, az egyik Oana Ciora a Dinó nevű kutyájával, a másik pedig Rareș Urs Maxszal. Hozzájuk két karánsebesi kolléga társult. A mentőkutyás egységek először Bukarestbe repültek, majd onnan a Védelmi Minisztérium által biztosított géppel Törökországba tartanak, ahol csatlakozni fognak a már ott lévő romániai kollégákhoz.

Az újabb mentőcsapatot küldéséről szóló döntést szerda reggel közölte Facebook-oldalán a román kormány. A török hatóságokkal folytatott egyeztetés alapján Nicolae Ciucă miniszterelnök összehívta a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, és arról döntöttek, hogy egy újabb RO-USAR csapatot küldenek ki, a mentéshez szükséges eszközöket pedig az állami készletből fogják biztosítani.

A második mentőcsapat két orvosból és két asszisztensből, illetve a négy keresőkutyából és gazdáikból áll, továbbá két összekötő tiszt csatlakozik hozzájuk a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtóság részéről. Csatlakoznak ahhoz a csapathoz, amely már két napja a Török Köztársaságban a földrengések által súlyosan érintett területeken tartózkodik, hogy konkrét kutató-mentő akciókat hajtson végre.

A romániai török nagykövetség részvétnyilvánító lapot nyitott az országban történt földrengések áldozatainak emlékére. Klaus Iohannis elnök és Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke már aláírta.

Iohannis elnököt a Török Köztársaság bukaresti nagykövete, Ozgur Kivanc Altan fogadta. A török nagykövet nagyra értékelte a Romániától kapott segítséget, és köszönetet mondott érte. A török diplomata elmondta Iohannisnak, hogy felesége a törökországi tragédiában elvesztette nagybátyját.

A már helyszínen tartózkodó mentőegységek többek között egy háromtagú családot mentett ki a romok alól, sajnos csak a két felnőtt tag maradt életben. Azon felül a RO-USAR csapat Antakya város északnyugati részén egy olyan férfira is rábukkant, akinek az egyik alsó végtagja szorult a leomló épületek alá, ugyanitt két elhunyt személyt is azonosítottak.

Jelen pillanatban a román mentőalakulatok egy kiskorú kimentésén dolgoznak.

A török hatóságok továbbra is nemzetközi segítséget kérnek az európai polgári védelmi rendszer keretében, legfőképp a kutató- és mentőcsapatok szükségességét hangsúlyozzák.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!