Szakértő: A romániai földrengéseknek semmi közük a törökországiakhoz

2023. február 7. – 17:19

Másolás

Vágólapra másolva

A Romániában bekövetkezett földrengéseknek nincs közük a törökországiakhoz, Vrancea környékén normális a szeizmikus aktivitás – nyilatkozta kedden az Agerpresnek Constantin Ionescu, az országos földfizikai intézet (INCDFP) vezérigazgatója.

A Törökország keleti felében, az anatóliai lemez keleti törésvonalán bekövetkezett földrengés elég távol esett tőlünk és felszíni volt. Véletlen egybeesés volt, hogy Romániában ezzel egy időben történt földrengés. A kettőnek semmi köze egymáshoz, nem a törökországi váltotta ki a romániai földmozgást – jelentette ki Ionescu, aki egyébként nem az első szakember, aki igyekszik nyugtatni a romániai lakosság kedélyeit. Hétfőn Gheorghe Mărmureanu, az országos földtani intézet tiszteletbeli igazgatója is hasonlót nyilatkozott.

Ionescu magyarázata szerint ahhoz, hogy ok-okozati viszonyt lehessen feltételezni a két földrengés között, előbb az észak-anatóliai törésvonalnak kellett volna aktiválódnia, és utána következett volna a romániai szeizmikus térség.

Ionescu hangsúlyozta, hogy Vrancea térségében a szeizmikus aktivitás normális, itt mind a mélyben, mind a felszínen szoktak földrengések lenni.

Egy 7,7-es és egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg hétfőn Törökország délkeleti részét, és ezeket több mint száz utórezgés követett. A szakemberek szerint a következő hetekben is élénk lesz a térségben a szeizmikus tevékenység.

Hétfő hajnalban Romániában is öt felszíni földrengést jegyeztek Vrancea szeizmikus térségben, Buzău megyében. Az első 4,6-os erősségű volt a Richter-skálán, az utórezgések erőssége 2 és 2,9 közötti volt. Kedd reggel is volt egy földrengés Buzău megyében, ez 3,5-ös erősségű volt a Richter-skálán és 145,5 kilométeres mélységben következett be.

Romániában a tavalyi év legnagyobb szeizmikus mozgását november 3-án mérték, az 5,4-es erősségű volt. 2021-ben a legnagyobb földrengés 4,7-es erősségű volt, és május 26-án következett be.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!