Mobiltelefonját bemérve sikerült kimenteni a csomagtartóba zárt nőt Bukarestben

2023. február 6. – 19:21

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 2018-ban kifejlesztett, HTML5-ös helymeghatározási megoldást használva sikerült a hatóságoknak bemérniük és még idejében kimenteniük azt az elrabolt nőt, akit bántalmazója egy autó csomagtartójába zárt, elvitte egy elhagyott telekre, ahol rágyújtotta a járművet – írja az Agerpres a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) hétfői tájékoztatása alapján.

Az STS hétfőn részletesen elmagyarázta annak a technológiának a működését, amelynek segítségével sikerült megmenteni a nőt. A közleményük szerint egy 2018-ban kifejlesztett, HTML5-ös helymeghatározási megoldást használtak, amely elérhető az internetkapcsolattal és GPS-képességgel rendelkező okostelefonokon, szoftver vagy alkalmazás telepítése nélkül.

A távközlési szolgálat magyarázta szerint, ha egy olyan személy jelentkezik a 112-es segélyhívó számon, aki nem ismeri a tartózkodási helyét és semmilyen támpontot nem tud nyújtani tartózkodási helyének meghatározásához, az STS operátora SMS-ben küldhet neki egy linket, amelyre kattintva a segélyhívó információs rendszere rögzíti a mobiltelefonja helyzetét.

A közlemény szerint egy ilyen linket kapott SMS-ben az STS operátorától az a csomagtartóba zárt nő is, aki hétfőn segítséget kért a 112-es számon. Az áldozat telefonja ezután valós időben küldte az információkat a mozgó autó tartózkodási helyéről, és ezeket az adatokat a távközlési szolgálat továbbította a rendőrségnek is.

A fővárosi rendőrség korábbi tájékoztatása szerint hétfőn hajnali 4:40-kor érkezett a nő segélyhívása. Az áldozat elmondta, hogy élettársa egy összeszólalkozás során fizikailag bántalmazta, majd bezárta egy autó csomagtartójába, és ismeretlen irányba elhajtott.

A Különleges Távközlési Szolgálat operátora helymeghatározó linket küldött a nőnek, amelynek segítségével azonosították az autó pontos koordinátáit. A járművet 4:50-kor találták meg a fővárosi harmadik kerületben, egy mezőn. Amint megközelítették az autót, a rendőrök nyílt lángot vettek észre az utastérben, és azonnal kimenekítették a nőt a csomagtartóból, majd eloltották a tüzet.

Az autó sofőrjét egy közeli benzinkútnál fogták el. Az alkoholszondás vizsgálat 0,31 mg/l alkoholt mutatott ki a leheletében. A fővárosi rendőrség tájékoztatása szerint a gyorstesztek során tiltott drogok jelenlétét is kimutatták a férfi szervezetében. Az ügyben a bukaresti törvényszéki ügyészség vizsgálódik.

Az MTI összefoglalója szerint nem ez az első eset, hogy a hatóságok ezt a helymeghatározási módszert használták. 2020 nyarán egy lezárt kamionból menekített ki két fuldokló afgán illegális bevándorlót, akik a 112-es segélyhívón angolul kértek segítséget, arra panaszkodva, hogy be vannak zárva egy járműbe, nem tudják, hol vannak és nem jutnak levegőhöz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!