Mobiltelefonját bemérve sikerült kimenteni a csomagtartóba zárt nőt Bukarestben

2023. február 6. – 19:21

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 2018-ban kifejlesztett, HTML5-ös helymeghatározási megoldást használva sikerült a hatóságoknak bemérniük és még idejében kimenteniük azt az elrabolt nőt, akit bántalmazója egy autó csomagtartójába zárt, elvitte egy elhagyott telekre, ahol rágyújtotta a járművet – írja az Agerpres a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) hétfői tájékoztatása alapján.

Az STS hétfőn részletesen elmagyarázta annak a technológiának a működését, amelynek segítségével sikerült megmenteni a nőt. A közleményük szerint egy 2018-ban kifejlesztett, HTML5-ös helymeghatározási megoldást használtak, amely elérhető az internetkapcsolattal és GPS-képességgel rendelkező okostelefonokon, szoftver vagy alkalmazás telepítése nélkül.

A távközlési szolgálat magyarázta szerint, ha egy olyan személy jelentkezik a 112-es segélyhívó számon, aki nem ismeri a tartózkodási helyét és semmilyen támpontot nem tud nyújtani tartózkodási helyének meghatározásához, az STS operátora SMS-ben küldhet neki egy linket, amelyre kattintva a segélyhívó információs rendszere rögzíti a mobiltelefonja helyzetét.

A közlemény szerint egy ilyen linket kapott SMS-ben az STS operátorától az a csomagtartóba zárt nő is, aki hétfőn segítséget kért a 112-es számon. Az áldozat telefonja ezután valós időben küldte az információkat a mozgó autó tartózkodási helyéről, és ezeket az adatokat a távközlési szolgálat továbbította a rendőrségnek is.

A fővárosi rendőrség korábbi tájékoztatása szerint hétfőn hajnali 4:40-kor érkezett a nő segélyhívása. Az áldozat elmondta, hogy élettársa egy összeszólalkozás során fizikailag bántalmazta, majd bezárta egy autó csomagtartójába, és ismeretlen irányba elhajtott.

A Különleges Távközlési Szolgálat operátora helymeghatározó linket küldött a nőnek, amelynek segítségével azonosították az autó pontos koordinátáit. A járművet 4:50-kor találták meg a fővárosi harmadik kerületben, egy mezőn. Amint megközelítették az autót, a rendőrök nyílt lángot vettek észre az utastérben, és azonnal kimenekítették a nőt a csomagtartóból, majd eloltották a tüzet.

Az autó sofőrjét egy közeli benzinkútnál fogták el. Az alkoholszondás vizsgálat 0,31 mg/l alkoholt mutatott ki a leheletében. A fővárosi rendőrség tájékoztatása szerint a gyorstesztek során tiltott drogok jelenlétét is kimutatták a férfi szervezetében. Az ügyben a bukaresti törvényszéki ügyészség vizsgálódik.

Az MTI összefoglalója szerint nem ez az első eset, hogy a hatóságok ezt a helymeghatározási módszert használták. 2020 nyarán egy lezárt kamionból menekített ki két fuldokló afgán illegális bevándorlót, akik a 112-es segélyhívón angolul kértek segítséget, arra panaszkodva, hogy be vannak zárva egy járműbe, nem tudják, hol vannak és nem jutnak levegőhöz.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!