Újabb vita a kormánykoalícióban? Az új oktatási törvények miatt kaphat össze a PSD és a PNL

2023. január 27. – 18:34

Másolás

Vágólapra másolva

A PSD késleltetné Ligia Deca oktatási miniszter által a Művelt Románia projektben kidolgozott oktatási törvények elfogadását. Pénteken volt a koalíciós partnerek első, fontosként beharangozott találkozója, ahol a koalíciós pártok szakértői nyújthattak be módosító javaslatokat a miniszter által előterjesztett törvényhez.

Vasile Dîncu, a PSD Országos Tanácsának az elnöke viszont arra kérte Marcel Ciolacut, a PSD elnökét, hogy hosszabbítsa meg az oktatási törvények koalíció és kormány elé terjesztésének határidejét, mert az új törvények „komoly átdolgozásra” és az oktatási szakértőkkel való konzultációra szorulnak – írja az Edupedu. A lap úgy tudja, hogy a PSD szerint „sok elemezni való van” a tervezett oktatási törvényekkel kapcsolatban, és nem kellene „ragaszkodni” a február 15-i határidőhöz.

„Mivel Románia jövőjéről van szó, nem hiszem, hogy politikailag vagy felszínes módon közelíthetjük meg ezeket a törvényeket” – jelentette ki Vasile Dîncu PSD-s szenátor az Edupedunak.

Erre reagáltatta az Agerpres Ionuţ Stroet, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivőjét, aki kijelentette, hogy az oktatási törvények esetében a menetrendről a kormánykoalícióban állapodtak meg, és az változatlan marad, „függetlenül Vasile Dîncu PSD-s szenátor személyes jellegű kéréseitől vagy egyéb követeléseitől”.

A PNL szóvivője leszögezte, nem is tudják értelmezni Dîncu kijelentéseit, főleg mert azok nincsenek összhangban a PSD által ez ügyben vállaltakkal.

„Egyértelmű, hogy ezek az oktatási törvények a természetes, normális útjukat fogják járni, pontosan úgy, ahogyan megállapodtunk. Előbb megvitatásra kerülnek a koalíciót alkotó pártok frakcióiban, majd, miután a szakértők elemezték őket, jóváhagyás végett a tárcaközi bizottságok elé kerülnek. Ezután kerülnek a parlament elé megvitatásra és szavazásra. Úgy gondolom, hogy Dîncu urat talán nem tájékoztatták erről, de az biztos, hogy a koalícióban konszenzus és határozott és világos menetrend van az oktatási törvények kérdésében” – nyilatkozta Stroe, aki szerint semmi értelme a halogatásnak ebben az ügyben.

„Dîncu úr például eljöhetett volna az oktatási szakértők ma reggeli koalíciós megbeszélésére” – tette hozzá a PNL szóvivője. Az Edupedu úgy tudja, hogy a pénteki egyeztetésen a PSD részéről Mihnea Costoiu, Aura Danielescu és az oktatási minisztérium egyik államtitkára Florian Lixandru vettek részt, míg a képviselőház oktatási bizottságának az elnöke, Natalia Intotero és a PSD alelnöke, Vasile Dîncu nem jelent meg az ülésen. A PNL részéről teljes volt a létszám, Marilen Pirtea (online jelen volt az ülésen), Monica Anisie és Sorin Cîmpeanu is részt vett. Az RMDSZ-nek két tagja van a bizottságban, Kallós Zoltán államtitkár és Szabó Ödön, a képviselőház oktatási bizottságának az alelnöke. Mindketten jelen voltak a gyűlésen.

A kormánykoalíció január elején határozta meg az új oktatási törvény elfogadásának menetrendjét: február elsején kellene bemutatni a kormánynak, amelynek február 15-ig már el is kellene elfogadnia, a parlamentnek pedig március 15-ig kell megvitatnia és szavaznia róla.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!