Márciusban startol a helyi roncsautóprogram

2023. február 2. – 16:20

Másolás

Vágólapra másolva

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter csütörtökön jelentette be, hogy márciusban indul a helyi roncsautóprogram, amelynek keretében 15 évnél idősebb gépkocsikat lehet leselejtezni anélkül, hogy újat kellene venni. A kedvezményezettek számát településenként, lakosságarányosan határozzák meg. Idén a programra 240 millió lejt különítettek el, írja az Agerpres.

„A helyi hatóságokra támaszkodunk, a támogatásra szánt pénz 80%-át az önkormányzatok számlájára utaljuk. Azaz a 3000 lejből 2400-at a környezetvédelmi alap költségvetéséből biztosítunk, 600 lej lesz az önkormányzat hozzájárulása. 3000 lej lesz az összeg, amelyet a 15 évnél idősebb autót leselejtező tulajdonosnak kapnia kell. A kedvezményezettek maximális számát a helyi önkormányzatok szintjén fogjuk meghatározni az egyes települések lakosságának létszáma alapján” – mondta Tánczos.

A miniszter szerint két héten belül közvitára bocsátják a program módszertanát, illetve ebben az időszakban véglegesítik a hozzá tartozó informatikai rendszert is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!