Két nagyteljesítményű drónt kapott a Hargita megyei hegyimentő szolgálat

2023. február 2. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

Két nagyteljesítményű drónnal bővült a Hargita Megyei Tanács keretében működő hegyimentő szolgálat eszköztára. A korszerű masinák segítségével hatékonyabbak lehetnek az eltűnt személyek felkutatásában, írja az Agerpres.

„Csapatunk által használt eszközök tára nemrégiben két modern drónnnal egészült ki. Ezek segítségével hamar a riasztások helyszínére tudunk repülni, fel tudjuk mérni a helyzetet, továbbá járőrözésre és eltűnt személyek keresésére is nagy hatékonysággal használhatóak a hőkameráknak köszönhetően. Kollégáink, akik okleveles pilóták, napi rendszerességgel gyakorolnak, hogy éles helyzetben rutinosan kezeljék ezeket a csodamadarakat” – számolt be a szolgálat a közösségi oldalán.

Fekete Örs, a Hargita megyei hegyimentő szolgálat vezetője az Agerpesnek elmondta, eddig is használtak drónokat, de ezek kisebbek voltak, és technikai szempontból nem feleltek minden téren a kívánalmaiknak.

„A két drón közül az egyik nagyobb, és korszerű hőkamerával ellátott. Ennek irányításához képzett pilóták szükségesek, ezért két hegyimentőnk elvégzett egy tanfolyamot, és napi szinten gyakorolnak, hogy valós helyzetekben is időben és hatékonyan tudjanak beavatkozni. (…) Ami nagyon fontos, hogy el van látva egy szuper nagy teljesítményű hőkamerával, ami azt jelenti, hogy olyan helyeken is használhatjuk, ahová eddig nem tudtunk eljutni” – idézte a portál Fekete Örsöt.

Példaként hozta fel a szakadékokban vagy magasan fekvő területeken történő keresést, ahová a hegyimentőknek sok időbe telne eljutni. A drónok segítségével viszont gyorsan felmérhetik a helyzetet, és akár beszélhetnek is a sérülttel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!