Egy helyi patikával folytatott, hat éve húzódó háborúskodásba bukott bele Csíkfalva RMDSZ-es polgármestere

2023. február 2. – 16:53

Egy helyi patikával folytatott, hat éve húzódó háborúskodásba bukott bele Csíkfalva RMDSZ-es polgármestere
Balogh István, Csíkfalva polgármestere (balra) a 2016-os kampányban – Fotó: RMDSZ, Maros megyei szervezet

Másolás

Vágólapra másolva

Hatéves jogi hercehurca után a Csíkfalván 2015-ben kirobbant „patikaháború” nem ért véget kedvezően a település polgármestere számára, aki egyébként már sokadik mandátumánál tart. Hivatali visszaélés miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ugyanakkor tetemes összeget, 46 ezer lej kártérítést kell kifizetni a felperesnek, akit meggátolt abban, hogy bejusson az általa működtetett gyógyszertárba. Balogh István azt mondja, ügyvédi tanácsra, jóhiszeműen járt el. A bíróság ezt nem így gondolta.

Hatodik polgármesteri mandátuma szakadt meg hirtelen a Maros megyei Csíkfalva polgármesterének, Balogh Istvánnak, miután 1 év 11 hónap 10 nap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A vád: folyamatos hivatali visszaélés és tisztségének felhasználása bizonyos személyeknek előnyben való részesítéséért. Az ügyet a Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság vizsgálta és 2023. január 27-én született meg a büntetőjogi döntés, amely jogerős.

A Transtelex megkeresésére Balogh István polgármester röviden összefoglalta a történetet: a helyi gyógyszertárt működtető cég perelte be őt. Csíkfalván 2004-től működött egy gyógyszerforgalmazó pont, amely tíz évre szóló keretszerződés alapján az önkormányzattól bérelt helyiséget, ugyanabban az épületben, ahol a település orvosi rendelője is üzemel. 2015-ben azonban egy, a református egyháztól bérelt ingatlanban új gyógyszertár nyílt a településen.

Az érvényes jogszabályok szerint gyógyszerpont csak addig üzemelhet egy településen, ameddig ott nincs gyógyszertár – a kettő közötti különbséget szintén a jogszabály tisztázza, egyik követelménye annak, hogy gyógyszertárnak minősüljön a kereskedelmi egység, az hogy legyen legalább 50 négyzetméteres a területe. Mivel az újonnan létesült gyógyszertár teljesítette a követelményeket, a régi gyógyszerforgalmazó pontot be kellett volna zárni. Maga a gyógyszerészeti kamara felszólította a működtetőt, hogy szüntesse be tevékenységét, amire a cég tulajdonosa nem volt hajlandó. Az ügy szabálytalanságait a prefektúra és a megyei tanács illetékesei is jelezték, végül a polgármesteri hivatal ügyvédi tanácsra bezárta a gyógyszerpontot, az ajtót pedig lepecsételte.

Balogh István a Transtelexnek hangsúlyozta, hogy nem önkényesen döntött így, hanem azzal a jogtanácsossal konzultált, akivel régóta együttműködik az önkormányzat. Utólag derült ki, hogy az ügyvédi tanács jogilag nem volt megalapozott, nem a bejáratot kellett volna lepecsételni és úgy megakadályozni a bérlő bejutását az ingatlanba, hanem hatósági végzéssel eltávolítani az illetőt.

A történet folytatásaként a gyógyszertár tulajdonos feljelentette a polgármestert hivatali visszaélésért. Azonban nemcsak a gyógyszerpontot működtető cég nehezményezte az erőszakos lezárást, maga a falu is elégedetlen volt a helyzettel, ugyanis, mint egy hat évvel ezelőtti helyszíni riportból kiderül, a falubéliek nagyra becsülték a gyógyszerpontban hosszú éveken keresztül tevékenykedő gyógyszerésznőt, aki mindenkinek a betegségét és a rá felírt gyógyszereket ismerte, illetve a háziorvossal összedolgozva odafigyelt arra, hogy a krónikus betegek számára mindig legyen raktáron a megfelelő készítményből.

A közösség is lépett tehát, amikor kirobban a patikaháború, és aláírásgyűjtéssel próbáltak érvényt szerezni kérésüknek. Balogh István 2016 áprilisában a Községi Hírlevélben válaszolt a lakosoknak, és megpróbálta összefoglalni az ügyet. A levélből kiderült, hogy a gyógyszerpontot működtető cég egyrészt nagyon alacsony bérleti díjat fizetett a helyiségért, és addig is olyan megfontolásból hosszabbították a szerződést, hogy ne maradjon a település patika nélkül. Erre a következő periódusban is hajlandóak lettek volna, de több akadályba is ütközött a megvalósítás. Egyrészt az üzlethelyiséget növelni kellett volna, hogy elérje a törvény által előírt méretet, másrészt egy újabb, hosszú távú szerződést kellett volna kötni.

Az önkormányzat úgy döntött, hogy kiadja neki a tetőteret is, és meghosszabbítja a szerződést, a prefektúra szerint azonban a döntés nem volt törvényes, mert a köztulajdonban levő ingatlant csak közbeszerzéssel lehet bárkinek is bérbe adni. Emiatt a helyi tanács köteles volt szeptemberben visszavonni a júniusi határozatot.

Mindeközben a gyógyszerpontot működtető cég elvégezte saját költségén a tetőtér beépítési munkálatait, holott, mint kiderült, erre csak az önkormányzat lett volna jogosult, ugyanis ő volt a tulajdonos.

Mivel a prefektúra, illetve a Maros Megyei Tanács is jelezte a szabálytalanságokat, Balogh István úgy döntött, hogy felszólítja a tulajdonost, fejezze be a tevékenységét, és adja át a helyiséget a polgármesteri hivatalnak, hiszen a köztulajdon szerződés nélküli, törvénytelen használata miatt a számvevőszék is eljárást indíthatott volna az önkormányzat ellen. Erre ő nem volt hajlandó, ekkor következett be az ajtó lepecsételése.

A peres ügy hat éven keresztül húzódott, a Maros megyei Fellebbviteli Bíróság múlt héten hozta meg jogerős döntését. Balogh István a Transtelexnek elmondta, értetlenül állt a döntés előtt, mivel a tárgyaláson maga az ügyvéd tanúsította, hogy az ingatlan lepecsételésének tanácsa tőle származott.

Az ítélet kihirdetése után a Maros Megyei Prefektúrának Balogh polgármesteri mandátumát jogerősen megszűntnek kell nyilvánítania. A felfüggesztett börtönbüntetés mellett a polgármestert 60 nap közmunkára is kötelezik, és mintegy 46 000 lejes anyagi kártérítést kell kifizetnie a gyógyszerpontot működtető cégnek.

A Maros megyei RMDSZ-t is megkerestük, hogy reagáljon a történekre, Csibi Attila Zoltán, a megyei szervezet jelenlegi elnöke elmondta, hogy sajnálják a kollégát, aki több mandátumon keresztül bizonyította rátermettségét, azonban a bírósági döntést tiszteletben tartják. A megyei elnök szerint az RMDSZ továbbra is támogatja Baloghot, mert sokat tett a közösség érdekében, azonban a jogerős határozathoz alkalmazkodni kell.

Csíkfalva polgármesteri teendőit a következő periódusban az alpolgármester, a szintén RMDSZ-es Varga Ervin fogja ellátni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!