DNA: A koronavírus-járvánnyal összefüggő bűncselekmények több mint 4 milliárd eurós kárt okozhattak

2023. február 2. – 17:19

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly több tucat vádlottat állított bíróság elé összesen 72 koronavírus-járvánnyal kapcsolatos ügyben a korrupcióellenes ügyészség (DNA) – jelentette ki a vádhatóság 2022-es tevékenységi mérlegét ismertető csütörtöki sajtótájékoztatóján Crin Bologa.

A DNA főügyészének beszámolója szerint jelenleg 90 büntetőeljárás van folyamatban világjárványhoz kapcsolódó bűncselekmények ügyében, a gyanúsítottak száma pedig 122. A gyanúsítottak között vannak közjogi méltóságok is, a becsült kár pedig több százmillió euró – idézte a főügyészt az Agerpres.

A főügyész elmondta, hogy a DNA által 2022 végén vizsgált korrupciós ügyekben a bűncselekmények okozta kár összesítve meghaladja a 4,22 milliárd eurót, míg 2021 végén ez az összeg csak 1,65 milliárd euró volt.

A 2022-ben elkészült vádiratokban szereplő kár becsült összege 247 millió euró volt, az előző évben pedig 144 millió euró. Tavaly a büntetőeljárások során 461 millió euró értékben foglalt le javakat a DNA, 2021-ben pedig 131 millió euró értékben – sorolta Crin Bologa.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!