DNA: A koronavírus-járvánnyal összefüggő bűncselekmények több mint 4 milliárd eurós kárt okozhattak

2023. február 2. – 17:19

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly több tucat vádlottat állított bíróság elé összesen 72 koronavírus-járvánnyal kapcsolatos ügyben a korrupcióellenes ügyészség (DNA) – jelentette ki a vádhatóság 2022-es tevékenységi mérlegét ismertető csütörtöki sajtótájékoztatóján Crin Bologa.

A DNA főügyészének beszámolója szerint jelenleg 90 büntetőeljárás van folyamatban világjárványhoz kapcsolódó bűncselekmények ügyében, a gyanúsítottak száma pedig 122. A gyanúsítottak között vannak közjogi méltóságok is, a becsült kár pedig több százmillió euró – idézte a főügyészt az Agerpres.

A főügyész elmondta, hogy a DNA által 2022 végén vizsgált korrupciós ügyekben a bűncselekmények okozta kár összesítve meghaladja a 4,22 milliárd eurót, míg 2021 végén ez az összeg csak 1,65 milliárd euró volt.

A 2022-ben elkészült vádiratokban szereplő kár becsült összege 247 millió euró volt, az előző évben pedig 144 millió euró. Tavaly a büntetőeljárások során 461 millió euró értékben foglalt le javakat a DNA, 2021-ben pedig 131 millió euró értékben – sorolta Crin Bologa.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!