Magyarország az EU legkorruptabb országa, Románia világszinten a középmezőnyben

2023. február 1. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Transparency International globális korrupciós térképén Románia a középmezőnyben helyezkedik el, a 46. helyre csúszott vissza a tavalyi 45-ikről. Magyarország pedig 2022-ben megelőzte Bulgáriát, így jelenleg a rangsor szerint az Európai Unió legkorruptabb országának számít. A Transparency International egy 0-tól 100-ig terjedő skálát használ, melyen a nulla a legmagasabb korrupciós szintet, a 100 pedig a legalacsonyabbat jelenti. A világ 180 országát rangsorolták a közszférában tapasztalt korrupció szintje szerint, írja a G4Media. A szervezet korrupciós listája és az interaktív térképük itt érhető el.

Világviszonylatban a legalacsonyabb korrupciós szintet a skandináv országokban mérték, őket Új-Zéland, Svájc és Hollandia követi. A skála másik végén Észak-Korea, Szíria és egyes afrikai országok (Szomália, Dél-Szudán, Csád stb.), valamint Nicaragua és Venezuela állnak. Ukrajna a 33. helyen van, egy kategóriában Mongóliával, és rosszabbul áll, mint Kazahsztán vagy Fehéroroszország.

A Moldovai Köztársaság 39 pontot kapott, ami kedvezőbb, mint Ukrajna helyezése, de lényegesen rosszabb, mint Románia besorolása. Oroszország mindössze 28 pontot kapott.

A Transparency International elemzése szerint az országok többsége nem boldogul a korrupció felszámolásával. A globális átlag több mint egy évtizede változatlanul mindössze 43 pont körül alakul a 100-ból. Az országok több mint kétharmada 50 pont alatt teljesített, 26 ország pedig a mindenkori legalacsonyabb pontszámot érte el. Az összehangolt erőfeszítések ellenére 155 országban nem történt jelentős előrelépés a korrupció elleni küzdelemben, illetve 2012 óta csökkenés tapasztalható, állapítja meg a szervezet.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!