Maszk-biznisz: Victor Piţurcă, a román válogatott volt szövetségi kapitánya után, annak fiát is őrizetbe vették

2023. február 1. – 11:07

Maszk-biznisz: Victor Piţurcă, a román válogatott volt szövetségi kapitánya után, annak fiát is őrizetbe vették
Victor Pițurcă a sajtónak nyilatkozik a DNA székháza előtt Bukarestben, 2023. jan. 31-én – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonnégy órára őrizetbe vették kedden Alexandru Piţurcă volt futballistát, Victor Piţurcă, a román labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitányának fiát a koronavírus-járvány alatt végrehajtott közbeszerzésekkel kapcsolatos ügyben – közölték az Agerpres hírügynökséggel ügyészségi források.

Alexandru Piţurcát több órán át hallgatták ki kedden a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyészei, majd őrizetbe vétele mellett döntöttek.

Ugyanabban az ügyben Victor Piţurcă ellen befolyás vásárlása, Gabriel Ţuţu, a Romarm védelmi ipari állami vállalatcsoport vezérigazgatója ellen pedig különösen súlyos következményekkel járó hivatali visszaélés miatt vizsgálódnak a korrupcióellenes ügyészek. Piţurcă és Ţuţu szintén eltöltött 24 órát a fővárosi rendőrség fogdájában, majd az őrizetbe vétel lejárta után hatósági felügyelet alá helyezték őket és szabadlábon védekezhetnek.

A vádhatóság szerint 2020 márciusa és 2021 szeptembere között Gabriel Ţuţu a Romarm vezetőjeként a törvényi előírásokat megszegve két közbeszerzési szerződést írt alá egy több cégből álló társulással védőmaszkok gyártására szolgáló hét gép megvásárlására, amelyek azonban nem feleltek meg a szabványoknak. A konzorciumot alkotó egyik cég Victor Piţurcă ellenőrzése alatt állt.

A két szerződéssel 8.647.584 lejes kárt okoztak a Romarmnak, ennyibe kerültek ugyanis a gépek, a megvásárolt alapanyagok, illetve az utólag beszerzett alkatrészek és a kapcsolódó szolgáltatások.

A DNA szerint ugyanakkor 2020. március 19-e és április 10-e között Gabriel Ţuţu egyebek mellett azt kérte a társuláshoz tartozó cégektől, hogy vonják be egyik barátját a védelmi minisztériumnak szánt nem megfelelő védőmaszkok beszállításába. Bár az illető nem végzett a beszállítói szerződéshez kapcsolódó tevékenységet, a társulásnak egy tanácsadói szerződés alapján át kellett utalnia neki a szerződésekből származó profit 40 százalékát. Ezekért a „szolgáltatásokért” cserében Gabriel Ţuţu megígérte a társuláshoz tartozó cégeknek: befolyását latba vetve kijárja a védelmi minisztérium illetékeseinél, hogy versenytárgyalás nélkül ítéljék oda nekik a szerződéseket, problémamentes legyen a termékek átvétele és időben történjen meg a kifizetés. Mindezekért Gabriel Ţuţu 50.000 lejt kapott – állítják az ügyészek.

A Romarm holnapján olvasható jellemzése szerint Gabriel Ţuţu 'rendkívül motivált és proaktív' menedzserként szerepel, akinek nagy a tapasztalata a biztonsági rendszerek és az információbiztonság terén.

'Magas szintű feddhetetlensége és a csapatnak nyújtott támogatása olyan vezetőre utalnak, aki bizonyított menedzseri eredményeket tud felmutatni. A Román Hírszerző Szolgálatnál 10 évi, a kereskedelmi biztonságban 5 évi tapasztalatot szerzett, ami alatt több kormányzati, diplomáciai és hírszerzési ügynökséggel tartott fent együttműködést' – derül ki Gabriel Ţuţu jellemzéséből

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!