Kihantolják és újra eladják a gondozatlan sírokat a nagyváradi Rulikowski temetőben

2023. január 31. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezer nem gondozott sírhelyet hantolhatnak ki és oszthatnak ki újra a következő években a nagyváradi Rulikowski temetőben – számolt be a Bihon.ro nyomán az MTI.

A nagyváradi hírportálnak Liviu Andrica, a temető felügyeletét ellátó közterület-fenntartó hatóság (ADP) igazgatója elmondta: a Rulikowski temetőben található 60 ezer sírhely közül mintegy 11 ezret nem gondoznak, vagy évek óta nem fizették utánuk a bérleti díjat.

A temetőgondnokság helyhiány miatt úgy döntött, a következő években kihantoltatja és ismét bérbe adja ezeket. Andrica szerint előbb a régebbi sírokat mérik fel, melyek után 8-10 éve nem fizetik a bérleti díjat az elhunytak hozzátartozói. A leszármazottakat levélben értesítik az utolsó ismert címükön a tervről, majd egy év után megismétlik a procedúrát. Ha az ezt követő három hónapon belül sem jelentkezik a hozzátartozó, kihantolják és ismét bérbe adják a sírhelyet.

Liviu Andrica elmondta: a sírhelyek felmérése parcellánként történik, az első tízet múlt héten adták ismét bérbe. Minden elhagyatott vagy ki nem fizetett sírhelyet felásnak, és a talált csontokat fél méterrel mélyebben hantolják újra, hogy föléjük újabb személyeket temethessenek. A vissza nem igényelt sírköveket eladják vagy eladományozzák, az értékesebbeket helyreállítják – mondta az igazgató. Felszólította a hozzátartozókat, mihamarabb tájékozódjanak és egyenlítsék ki a tartozásukat; az elmaradást nemcsak a rokonok rendezhetik, bárki kifizetheti bankon keresztül közvetlenül vagy interneten.

A nagyváradi Rulikowski temetőt 1870-ben nyitották meg hivatalosan, amikor az addig jeltelen sírban nyugvó Rulikowski Kázmér 1848-as lengyel vértanút itt helyezték örök nyugalomra, de az 1700-as évekből származó sírok is vannak benne. A sírkert része az ortodox és neológ izraelita temető is, melyeket a zsidó hitközség felügyel.
Utóbbit évek óta tervezik bekapcsolni a turisztikai körforgásba, művészettörténeti szempontból ez a temető legértékesebb része. Ide temetkeztek a progresszív neológ irányzathoz tartozó gazdag és művelt nagyváradi vállalkozók, akik a város szecessziós palotáit építtették. Síremlékeiket is építészekkel terveztették, így sok közülük különös művészeti értékkel bír.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!