Transtelex Dialóg: Kié a köztéri szobor?

2023. január 30. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

Historizáló szobrokkal, idejétmúlt ízlésű és mondanivalójú emlékművekkel találkozunk lépten-nyomon Erdélyben, és minden évforduló alkalmával ismét ugyanabba a csapdába esünk: legyártatjuk az ezredik Petőfit, Bethlen Gábort vagy Márton Áront anélkül, hogy végiggondoljuk, szükség van-e arra a szoborra azon a helyen és abban a formában? A sepsiszentgyörgyi szoborügy kapcsán szakembereket és Antal Árpád polgármestert ültetjük a Transtelex Dialóg asztalához.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a Petőfi-bicentenárium alkalmával szobrot szeretett volna állítani a nemzet költőjének Háromszék fővárosában. A pályázatot kiírták, a terveket leadták, eredményt is hirdettek, azonban a nagyközönségnek nem nyerte el tetszését Gergely Zoltán szobrászművész nyertesnek kikiáltott pályaműve. A vita kigyűrűzött Sepsiszentgyörgyről, és mindenki is hozzászólt, a Transtelexen végigkövettük a történetet. Megnéztük a pályázatra benevezett alkotásokat, megszavaztattuk a közönséggel, interjúztunk a bíráló bizottság tagjaival, véleménycikkekben fejtettük ki saját meglátásainkat, illetve teret adtunk vendégpublicisztikáknak is.

A történet kapcsán elérkezettnek látjuk az időt arra, hogy feltegyük azokat a kérdéseket, amelyeket mindeddig megkerültek mind az emlékműveket megrendelő szervezetek, politikai alakulatok, mind azok a közösségek, amelyeknek mindennapi környezetüket formálja át egy-egy ilyen szoborállítás.

  • Miért csak emlékművekre, múltat idéző szobrokra van pénz Erdélyben?
  • Miért állítjuk ki őket akkor is a közterekre, ha nem odavalók, minden szakmai mércén alulmaradnak?
  • Mit nevezünk mi köztérnek, hova lehet felállítani egy szobrot?
  • Mikor ér véget ez a mániákus térfoglalás, amely valóságos vizuális szennyezést okozott az erdélyi városok jó részében?
  • Kié a köztéri szobor? A politikusé, a választóké, a műértőké, a turistáké, a galamboké vagy leginkább a kutyusoké, aki a szobor talapzatánál postázzák az üzeneteket?
  • Kinek a szempontjait kell figyelembe venni, amikor arról dönt a városvezetés, hogy egyik-másik tér arculatát átalakítja az elkövetkező évtizedekre? Azokét, akik ott élnek? Egy szakmai bizottságét? Vagy a saját számításait előnyben részesítve, konzultáció nélkül dönt?

A szerteágazó kérdések megválaszolására négy meghívottunk segítségével vállalkozunk. A Transtelex februári dialógjának vendégei:

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere

Bartha József, vizuális művész, díszlettervező, egyetemi tanár

Kispál Ágnes-Evelin – a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér társalapítója, vizuális művész

Székely Sebestyén György – művészettörténész, a Quadro Galéria vezetője

A beszélgetést a Transtelex vezető szerkesztője, Vig Emese moderálja.

A helyszín a megszokott, a kolozsvári Planetárium Caféba várjuk ismét az olvasóinkat február 7-én 19 órától. A beszélgetést élőben is közvetítjük a Facebookon.

A Facebook-eseményhez itt lehet csatlakozni.

A Transtelex az olvasók támogatásaiból működik. Ha te is fontosnak tartod a sajtószabadság ügyét, és hogy legyen kritikus magyar sajtó Erdélyben, akkor légy te is a rendszeres támogatónk!

Az esemény nyilvános, a beszélgetésről felvétel készül, amelyet közzéteszünk online felületeinken is. Minden résztvevő elfogadja a Transtelex adatvédelmi tájékoztatójában foglaltakat, valamint jelenlétével hozzájárul ahhoz, hogy az eseményen a szervező fotó- és videófelvételeket készítsen, azokat tárolja, valamint online felületein közzétegye.

A TT Dialóg első részében Eckstein-Kovács Péter, Fosztó László, Kertész Melinda, Kiss Tamás és Mostis Gergő beszélgetnek a legégetőbb erdélyi közéleti kérdésekről:

A Dialóg novemberi kiadásában arról volt szó, hogy van-e még önálló erdélyi magyar közbeszéd és vannak-e olyan erdélyi magyar témák, amelyek meghatározzák a mi nyilvánosságunkat. Borbély András, Tompa Andrea és Toró Tibor beszélgetett Vig Emesével:

A Transtelex Dialóg harmadik kiadásában pedig a romániai és európai természetvédelem legfontosabb problémáiról beszélgettünk. Papp Tamás, Pap Péter László és Szabó Anna biológus-ökológus szakértőket Babos Krisztina és a közönség kérdezte.Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!