A zaklatás elleni akciócsoportok létrehozását kéri a Mentsétek meg a Gyermekeket szervezet

2023. január 30. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában minden második tanulót ér fenyegetés, megalázás vagy fizikai erőszak, és öt közül négy szemtanúja volt már zaklatásnak – közölte a Mentsétek meg a Gyermekeket romániai szervezete, és ezért arra kéri az Oktatási Minisztériumot, hogy hogy mérje fel a zaklatás elleni akciócsoportok létrehozására vonatkozó előírások gyakorlatba ültetésének jelenlegi stádiumát, és dolgozzon ki országos stratégiát a törvényi előírások betartására.

A hivatalos adatok szerint a 2021-2022-es tanévben az előző tanévhez képest csaknem egyharmaddal nőtt az oktatási rendszerben bejelentett zaklatási esetek száma (10.971 zaklatási esetet jelentettek be, míg előző tanévben 7715-öt).

A szervezet szerint azonban a jelenség ennél sokkal aggasztóbb. A 2022-es év végén készített felmérésből az derül ki, hogy az iskolai és az online térben alkalmazott bullying évről évre tanulók százezreit érinti.

A tanulók 49 százaléka kapott már megalázó üzenetet az interneten keresztül (ezt nevezik cyberbullyingnak), 82 százalékuk volt tanúja bullyingnak, 27 százaléka pedig elismerte, hogy ő maga volt már zaklatás elkövetője.

A Mentsétek meg a Gyermekeket romániai szervezete szerint mindez azért történhet meg, mert az oktatási rendszer még mindig nem dolgozott ki stratégiát és cselekvési tervet a bullying és a cyberbullying megfékezésére. Minden iskolában szükség lenne egy zaklatás elleni akciócsoport létrehozására, amelynek a következő tagokból kell állnia: az iskola igazgatója, az iskolai tanácsadó, három, az erőszakkal, pszichológiai zaklatással, bullyinggal kapcsolatos kérdésekben képzett tanár, legalább két diák és legalább két szülő. Ennek a csoportnak lenne a feladata a tanulók közötti fizikai, verbális, illetve internetes zaklatások megelőzése, észrevételezése és megoldása. Azokban az iskolákban, ahol már működik ilyen csoport, érezhetően javult a hangulat, erősödött a tanulók bizalma a felnőttek iránt azáltal, hogy közös álláspontot közvetítenek a szülők és a tanárok – írják.

A Mentsétek meg a Gyermekeket az iskolai erőszakmentesség nemzetközi napja alkalmából fogalmazta meg felhívását. A civil szervezet figyelmeztet, hogy 'elfogadhatatlan' erőszakos cselekmények történnek, mint például a mioveni-i középiskolában történt incidens, ahol a diákok ököllel, lábbal, valamint az iskola folyosóiról kitépett fadarabokkal támadtak egymásra. Ezt követően azonnal megalakult a zaklatás elleni akciócsoport, amely munkához látott a diákok, tanárok és szülők bevonásával a további erőszakos cselekedetek megelőzése érdekében – derül ki a szervezet tájékoztatásából.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!