Februártól nem frissül újabb statisztikákkal az Erdélystat

2023. január 28. – 11:41

Februártól nem frissül újabb statisztikákkal az Erdélystat
Barna Gergő szociológus, az Erdélystat projektvezetője az indulást bejelentő sajtótájékoztatón – Fotó: az RMDSZ Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Leáll a magyar állami támogatással működtetett Erdélystat erdélyi statisztikákat bemutató aloldala, jelentette be pénteken szűkszavú közleményében a portál.

„2023 februárjától, négy évvel a nyilvános lanszírozása után megszűnik az Erdélystat statisztikai aloldalának frissítése. Köszönjük olvasóinknak, felhasználóinknak, hogy figyelemmel kísérték tevékenységünket. Köszönjük szerzőinknek és külső munkatársainknak az alapos és szakszerű munkát. Ugyancsak köszönet illeti a projekt feltételeinek megteremtéséért a kezdeményező Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, a programot működtető Iskola Alapítványt, illetve az anyagi hátteret biztosító Magyar Kormányt” – írták a közleményben.

Az Erdélystat 2019-ben indult, az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában program keretében a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től kapott támogatásból. A működtetők akkor azt mondták, hogy az oldal létrehozására és az első évi működtetésére százezer eurót költöttek, a működés a következő három évre biztosított.

A projektet az RMDSZ kezdeményezte, a szakmai hátteret pedig a Közpolitikai Elemző Központ és a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet biztosította. Előbbi a statisztikai aloldalt, utóbbi az intézménytárt fejlesztette. Porcsalmi Bálint, az RMDSZ akkori ügyvezető elnöke a bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, azért tartották szükségesnek egy erdélyi, erdélyi magyar fókuszú statisztikai gyűjtőportál elindítását, mert „nagyon sok adattal dolgozunk nap mint nap, és ezek többsége rendezetlen”, illetve „hivatalosan nyilvános adatokhoz is nagyon ritkán tudunk hozzáférni”.

Az erdélyi statisztikai szolgálat rendszeresen tett közzé különféle forrásokból származó statisztikai adatokat a fontosabb demográfiai, társadalmi, gazdasági és oktatási folyamatokról az erdélyi magyar felhasználók szemszögéből feldolgozva, értelmezésekkel ellátva.

Négy éves működésük alatt regionális, megyei és települési adatlapokat hoztak létre, statisztikai közleményeket, elemzéseket, toplistákat állítottak össze, öt adatvizualizációt készítettek el és saját adatfelvételt is végeztek, minderről tevékenységi beszámolót tettek közzé. Utolsó elemzésüket pénteken közölték, ez az erdélyi magyarok migrációs szokásairól szól.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!