Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ-es tanácselnök családi cége ismét ott van a magyar turisztikai támogatások kedvezményezettjei között

2023. január 27. – 14:36

Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ-es tanácselnök családi cége ismét ott van a magyar turisztikai támogatások kedvezményezettjei között
Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke – Fotó: Péter Ferenc Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Közérdekű adatigényléssel fordult a Magyar Turisztikai Ügynökség alá tartozó Kisfaludy 2030 Zrt. felé a 24.hu portál, amely azt szerette volna megtudni, hogy milyen vissza nem térítendő támogatásokat osztott ki a magyar állam 2021-ben és 2022-ben. Az adatigénylés nyomán most már a Kisfaludy 2030 honlapján is elérhetők a 2022-es lezárt pályázatok eredményei, és a listát végignézve kiderül, hogy több erdélyi cég ismét magyar közpénzhez jutott.

  • Az adatbázis szerint a legnagyobb, 252 millió forintos támogatást a Babos-Forró Estate Srl. kapta a Sepsibesenyőn található Babos-Forró kúria fejlesztésére.
  • 151 millió forint jutott a Sylvania Srl. nevű vállalkozásnak, amely, mint azt az Átlátszó Erdély megírta, a Maros megyei tanács elnökének, Szováta volt polgármesterének, Péter Ferencnek a családi cége. Hogy pontosan mire ment a támogatás, az az adatközlésből nem derül ki, de az oknyomozó portál korábban arról írt, hogy Péter két turisztikai projektbe is belekezdett. Egyrészt családi vállalkozása a város fő turisztikai látványosságától, a Medve-tótól mintegy 200 méterre tervezett panziót felépíteni, és Bernády György egykori villáját is újraépítenék.
  • A Toreldo Srl.-t 120 millióval segítette a magyar állam, feltehetően a cég nyárádszeredai étteremét újítják majd fel ebből a támogatásból.
  • A Gyimesközéplokon bejegyzett Tatros Part Srl. pedig egy táborhelyet működtet a településen, talán ennek fejlesztésére kapott 68 millió forintot.
  • Egy Gyimesfelsőlokon bejegyzett cég, a Komfortzóna Srl. szintén attrakciófejlesztés címszó alatt kapott 180 millió forintot.
  • A Sepsiszentgyörgytől 11 kilométerre fekvő Sepsibodok községben bejegyzett Tartlau Fish Srl. szálláshelyfejlesztésre kapott 45 millió forintot.

A 24.hu arra emlékeztet, hogy a pénzek kiosztása átláthatatlan és ezért aggályos, ugyanis az összegek jelentős része egyedi támogatás, amelyekről egy személyben Guller Zoltán dönt, vagyis a pályázatok mögött nem egy szakmai grémium áll, hanem a Magyar turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, aki ellen a lap korábban pert is nyert éppen emiatt.

A támogatásokról a Transparency International is cikkezett, szerintük a Kisfaludy Program körül több probléma is felmerül, hiszen a támogatásokat az MTÜ korábbi gyakorlatához hasonlóan ebben az évben is zömében normatív, előre megismerhető feltételek és nyilvános pályázatok nélkül osztották ki. Az adatokat pedig ismét feldolgozásra alkalmatlan formában, egészen pontosan befényképezett PDF-ben tette közzé az MTÜ, miközben azok az EU állami támogatásokat részletező adatbázisában sem szerepelnek.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!