Tovább szolgálhat a halállal végződő suceavai keresztelőt celebráló pap

2023. január 26. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

Megtámadja a bíróságon az új halottkémi jelentést a pap, aki a gyermek halálával végződő suceavai keresztelést végezte. A jelentés erőszakos halált állapított meg. A suceavai és radóci ortodox érsekség közölte, mivel még nincs egyértelmű ítélet az ügyben, Alexandru Mazarache tovább szolgálhat, írta a Libertatea.

A lap azután kereste meg az érsekséget, hogy csütörtök reggel közzétette a bukaresti Mina Minovici Országos Igazságügyi Orvostani Intézet jelentését a 2021. január 31-én történt esetről. Az érsekség szóvivőjének válasza szerint az eredetinek ellentmondó új jelentés megtámadása érthető lépés, Alexandru Mazarachét nem függeszthetik fel a papi szolgálat alól, amíg nem születik végleges ítélet az ügyben, és az ortodox egyház feltétlen támogatásáról biztosítja az elhunyt gyermek családját.

Arra a kérdésre, hogy az ortodox egyház változtatott-e a keresztelés szertartását az eset óta, a szóvivő azt válaszolta, hogy nem, de felhívták a papok figyelmét arra, hogy fokozottan figyeljenek, amikor a csecsemőknek betegségeik vannak és a szülők jelzik ezt.

A második halottkémi jelentés szerint a rendelkezésre álló orvosi adatok és a keresztelőn készült filmfelvétel alapján a csecsemő halála erőszakos volt. A szakértők szerint a szív- és légzési elégtelenség az oxigénhiány miatt fellépő agykárosodás miatt alakult ki, miután a baba légutaiba víz került. Azaz a halált a gyermek keresztelővízbe merítése okozta. A korábbi jelentés azt állapította meg, hogy a halált a szövetközi tüdőgyulladás miatt megjelenő szív- és légzési elégtelenség okozta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!