Erőszakos halált halt a Suceaván megkeresztelt csecsemő a második halottkémi jelentés szerint

2023. január 26. – 10:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ellentmond az eredeti szakvéleménynek az a bukaresti halottkémi jelentés, amely a 2021-ben a keresztelője után életét vesztő suceavai csecsemő halálát elemzi. A korábbi jelentés a tüdőgyulladás okozta szív- és légzési elégtelenséget nevezte meg a halál okaként, a második vélemény az, hogy a gyermek erőszakos halált halt, írja a Libertatea.

A Mina Minovici Országos Igazságügyi Orvostani Intézet januárban zárta le a suceavai esetről írt jelentését. 2021. január 31-én a tragikus kimenetelű suceavai keresztelőn a szertartást végző pap háromszor merítette víz alá a hathetes Iustint, aki hirtelen abbahagyta a hangos sírást. Kórházba szállították, ahol még aznap éjjel meghalt.

A pap ellen bűnügyi eljárás indult a Suceava megyei ügyészség vezetésével. A helyi halottkémi jelentés azt állapította meg, hogy a halált a szövetközi tüdőgyulladás miatt megjelenő szív- és légzési elégtelenség okozta, illetve azt is megjegyezte, hogy a gyermek koraszülött volt, nem volt beoltva és nem kapott orvosi kezelést.

A szülők bíróságon támadták meg a szakvéleményt, a második, bukaresti jelentés pedig ellentmond az eredetinek. Ez kimondja, hogy a rendelkezésre álló orvosi adatok és a keresztelőn készült filmfelvétel alapján a csecsemő halála erőszakos volt. A szakértők szerint a szív- és légzési elégtelenség az oxigénhiány miatt fellépő agykárosodás miatt alakult ki, miután a baba légutaiba víz került. Azaz a halált a gyermek keresztelővízbe merítése okozta.

Az új halottkémi jelentés azt is megállapítja, hogy a halálhoz nagyban hozzájárult a csecsemő akut betegsége és az is, hogy koraszülött volt. Kiemeli továbbá, hogy a gyermeket háttal merítették a vízbe, ezért a köhögési reflex nem volt elég a teljes vízmennyiség eltávolításához. Emellett a bukaresti halottkémek a tüdőgyulladás kérdésében is ellentmondanak suceavai kollégáiknak, szerintük a csecsemőnek voltak bizonyos tüdőproblémái, de nem volt súlyos hörgő-tüdőgyulladása.

A keresztelést végző papot előbb saját kérésére felfüggesztették az egyházi szolgálat alól, de 2021 májusában, miután elkészült a számára kedvező első halottkémi jelentés, ismét munkába állt. Az tragikus kimenetelű keresztelőt országos felháborodás követte, ortodox hívők petícióban kérték a szertartás rendjének átalakítását és teológusok is felszólaltak, középkori maradványnak minősítve a vízbe merítéses keresztelést, illetve hangsúlyozva, hogy az ortodox egyházban ez hagyomány ugyan, de már nem kötelező. Az ortodox érsekség hivatalos közleményében részvétét fejezte ki a gyászoló családnak, majd arra utalt, hogy mindez Isten kifürkészhetetlen akaratából történt.

Frissítés: Megtámadja a bíróságon az új halottkémi jelentést a szertartást végző pap, a suceavai és radóci ortodox érsekség pedig közölte, hogy mivel még nincs egyértelmű ítélet az ügyben, tovább szolgálhat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!