Erőszakos halált halt a Suceaván megkeresztelt csecsemő a második halottkémi jelentés szerint

2023. január 26. – 10:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ellentmond az eredeti szakvéleménynek az a bukaresti halottkémi jelentés, amely a 2021-ben a keresztelője után életét vesztő suceavai csecsemő halálát elemzi. A korábbi jelentés a tüdőgyulladás okozta szív- és légzési elégtelenséget nevezte meg a halál okaként, a második vélemény az, hogy a gyermek erőszakos halált halt, írja a Libertatea.

A Mina Minovici Országos Igazságügyi Orvostani Intézet januárban zárta le a suceavai esetről írt jelentését. 2021. január 31-én a tragikus kimenetelű suceavai keresztelőn a szertartást végző pap háromszor merítette víz alá a hathetes Iustint, aki hirtelen abbahagyta a hangos sírást. Kórházba szállították, ahol még aznap éjjel meghalt.

A pap ellen bűnügyi eljárás indult a Suceava megyei ügyészség vezetésével. A helyi halottkémi jelentés azt állapította meg, hogy a halált a szövetközi tüdőgyulladás miatt megjelenő szív- és légzési elégtelenség okozta, illetve azt is megjegyezte, hogy a gyermek koraszülött volt, nem volt beoltva és nem kapott orvosi kezelést.

A szülők bíróságon támadták meg a szakvéleményt, a második, bukaresti jelentés pedig ellentmond az eredetinek. Ez kimondja, hogy a rendelkezésre álló orvosi adatok és a keresztelőn készült filmfelvétel alapján a csecsemő halála erőszakos volt. A szakértők szerint a szív- és légzési elégtelenség az oxigénhiány miatt fellépő agykárosodás miatt alakult ki, miután a baba légutaiba víz került. Azaz a halált a gyermek keresztelővízbe merítése okozta.

Az új halottkémi jelentés azt is megállapítja, hogy a halálhoz nagyban hozzájárult a csecsemő akut betegsége és az is, hogy koraszülött volt. Kiemeli továbbá, hogy a gyermeket háttal merítették a vízbe, ezért a köhögési reflex nem volt elég a teljes vízmennyiség eltávolításához. Emellett a bukaresti halottkémek a tüdőgyulladás kérdésében is ellentmondanak suceavai kollégáiknak, szerintük a csecsemőnek voltak bizonyos tüdőproblémái, de nem volt súlyos hörgő-tüdőgyulladása.

A keresztelést végző papot előbb saját kérésére felfüggesztették az egyházi szolgálat alól, de 2021 májusában, miután elkészült a számára kedvező első halottkémi jelentés, ismét munkába állt. Az tragikus kimenetelű keresztelőt országos felháborodás követte, ortodox hívők petícióban kérték a szertartás rendjének átalakítását és teológusok is felszólaltak, középkori maradványnak minősítve a vízbe merítéses keresztelést, illetve hangsúlyozva, hogy az ortodox egyházban ez hagyomány ugyan, de már nem kötelező. Az ortodox érsekség hivatalos közleményében részvétét fejezte ki a gyászoló családnak, majd arra utalt, hogy mindez Isten kifürkészhetetlen akaratából történt.

Frissítés: Megtámadja a bíróságon az új halottkémi jelentést a szertartást végző pap, a suceavai és radóci ortodox érsekség pedig közölte, hogy mivel még nincs egyértelmű ítélet az ügyben, tovább szolgálhat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!