Hargita megyében sokkal kevesebbszer kellett medvét eltávolítsanak a csendőrök tavaly, mint tavalyelőtt

2023. január 25. – 17:44

Másolás

Vágólapra másolva

2021-hez képest 2022-ben csökkent a medvék felbukkanása miatt szükséges csendőri beavatkozások száma Hargita megyében – írja az Agerpres a megyei csendőrség szerdán közzétett adataira hivatkozva.

A Hargita megyei csendőröket 2022-ben 311-szer riasztották emberlakta helyen észlelt medvék miatt, míg 2021-ben 503-szor.

Mindkét évben Tusnádfürdőn volt a leggyakrabban szükség csendőri beavatkozásra medvék miatt, de itt is jelentősen csökkent a számuk: míg tavalyelőtt 150, tavaly már csak 27 esetben jelezték a sürgősségi segélyhívó számon a nagyvad jelenlétét.

Borszék áll a második helyen, itt tavaly húszszor telefonáltak az 112-es számra medve felbukkanása miatt.

A csendőrök először zaj- és fénykeltő eszközökkel, majd petárdákkal vagy medveriasztó gázzal űzték el az állatokat. Egyetlen esetben sem volt szükség fegyver használatára.

A tájékoztatás szerint a hatóságoknak tavaly is, akárcsak 2021-ben, a legtöbb gondot a kíváncsiskodó emberek okozták, akik a RO-ALERT üzenetre úgy reagáltak, hogy megjelentek a helyszínen, medvét fotózni. Ez nagyon megnehezíti a csendőrök munkáját, mert a medve eltávolítása mellett gondot kell fordítaniuk arra is, hogy védelmet nyújtsanak a felelőtlen kíváncsiskodóknak – mondta Gheorghe Suciu, a Hargita megyei csendőrség szóvivője.

A medvék elkergetése mellett két különleges ügyet is megoldottak 2022 folyamán a Hargita megyei csendőrök: júliusban egy üzemen kívül helyezett villanypásztor drótjába akadt szarvast szabadítottak ki Csíkszeredában, szeptemberben pedig Székelyudvarhelyen kellett eltávolítaniuk egy udvarból egy elszabadult emut.

A szóvivő azt is elmondta, a medveriasztások miatti csendőri beavatkozások számának csökkenése annak tudható be, hogy életbe lépett a 2021/81-es sürgősségi kormányrendelet, amely feljogosítja a polgármestereket, hogy közbelépjenek, ha medve jelenik meg a településen. A tusnádfürdői medvék „eltűnésével” többször is foglalkoztunk már korábban, hiszen ott nem csak a törvényi szabályozás változásának tudható be a csökkenés. A város vezetése jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy nem maradjanak meg az állatok a településen, például több olyan fát is kivágatott, amelynek a termése korábban becsalta a medvéket.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!