Ciucă: Romániában szélsőségesek próbálják befolyásolni a társadalmat

2023. január 24. – 16:50

Másolás

Vágólapra másolva

Mint minden európai demokráciában, a háború okozta többszörös válság hatására Romániában is szélsőséges politikai mozgalmak próbálják befolyásolni a társadalmat, jelentette ki kedden Iaşi-ban, a román fejedelemségek egyesülésének évfordulóján szervezett ünnepségen Nicolae Ciucă miniszterelnök az Agerpres szerint.

Beszédében a kormányfő kifejtette, hogy Moldva és Havasalföld 164 évvel ezelőtti egyesítésének tanulsága az, hogy „akarattal, egységgel, bátorsággal és polgáraink támogatásával a legambiciózusabb célokat is elérhetjük” – fogalmazott Ciucă.

Hangsúlyozta, hogy Románia számára a tét a gyors ütemű fejlődés, illetve Európa és az egész világ fejlett országai között elfoglalt helyének megszilárdítása. „Ennek a folyamatnak együtt kell járnia a társadalmi szakadékok csökkentésével, ami konkrétan azt jelenti, hogy Románia lakóinak jobb életet, hasonló feltételeket és lehetőségeket tudjunk biztosítani vidéken és a városokban egyaránt” – mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint a jólét felé vezető romániai utat „a demokratikus értékek és szabadságjogok kövezik ki”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a többi európai demokráciához hasonlóan a háború okozta többszörös válság hatására Romániában is szélsőséges politikai mozgalmak próbálják befolyásolni a társadalmat.

Ciucă szerint a szélsőséges mozgalmak könnyen felismerhetőek arról, hogy a vezetőik a megértés helyett a gyűlöletet, a cselekvés helyett a félelmet, a valóság helyett a félretájékoztatást hirdetik. „A demokratikus társadalmaknak azonban vannak elutasítási mechanizmusai, amelyek a történelem tanulságain alapulnak. Románia esetében ugyanakkor (...) az európai és euroatlanti értékek erős támogatása a demokratikus szabadságjogok valódi katalizátora. Bízom benne, hogy együtt megtartjuk Romániát ott, ahová évszázadok óta tartozik, az európai és nyugati demokráciák nagy családjában!” – zárta beszédét a kormányfő.

Az ünnepségen részt vett Marcel Ciolacu képviselőházi elnök is. Nicolae Ciucă miniszterelnök és Marcel Ciolacu beszédét egyaránt bekiabálások zavarták meg. A román fejedelemségek egyesülésének ünnepére időzítették a plágiummal vádolt politikusok, többek között Nicolae Ciucă miniszterelnök elleni tüntetést is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!