Ciucă: Romániában szélsőségesek próbálják befolyásolni a társadalmat

2023. január 24. – 16:50

Másolás

Vágólapra másolva

Mint minden európai demokráciában, a háború okozta többszörös válság hatására Romániában is szélsőséges politikai mozgalmak próbálják befolyásolni a társadalmat, jelentette ki kedden Iaşi-ban, a román fejedelemségek egyesülésének évfordulóján szervezett ünnepségen Nicolae Ciucă miniszterelnök az Agerpres szerint.

Beszédében a kormányfő kifejtette, hogy Moldva és Havasalföld 164 évvel ezelőtti egyesítésének tanulsága az, hogy „akarattal, egységgel, bátorsággal és polgáraink támogatásával a legambiciózusabb célokat is elérhetjük” – fogalmazott Ciucă.

Hangsúlyozta, hogy Románia számára a tét a gyors ütemű fejlődés, illetve Európa és az egész világ fejlett országai között elfoglalt helyének megszilárdítása. „Ennek a folyamatnak együtt kell járnia a társadalmi szakadékok csökkentésével, ami konkrétan azt jelenti, hogy Románia lakóinak jobb életet, hasonló feltételeket és lehetőségeket tudjunk biztosítani vidéken és a városokban egyaránt” – mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint a jólét felé vezető romániai utat „a demokratikus értékek és szabadságjogok kövezik ki”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a többi európai demokráciához hasonlóan a háború okozta többszörös válság hatására Romániában is szélsőséges politikai mozgalmak próbálják befolyásolni a társadalmat.

Ciucă szerint a szélsőséges mozgalmak könnyen felismerhetőek arról, hogy a vezetőik a megértés helyett a gyűlöletet, a cselekvés helyett a félelmet, a valóság helyett a félretájékoztatást hirdetik. „A demokratikus társadalmaknak azonban vannak elutasítási mechanizmusai, amelyek a történelem tanulságain alapulnak. Románia esetében ugyanakkor (...) az európai és euroatlanti értékek erős támogatása a demokratikus szabadságjogok valódi katalizátora. Bízom benne, hogy együtt megtartjuk Romániát ott, ahová évszázadok óta tartozik, az európai és nyugati demokráciák nagy családjában!” – zárta beszédét a kormányfő.

Az ünnepségen részt vett Marcel Ciolacu képviselőházi elnök is. Nicolae Ciucă miniszterelnök és Marcel Ciolacu beszédét egyaránt bekiabálások zavarták meg. A román fejedelemségek egyesülésének ünnepére időzítették a plágiummal vádolt politikusok, többek között Nicolae Ciucă miniszterelnök elleni tüntetést is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!