Tiltakoznak a bányászok, mert elégedetlenek a múlt heti baleset után hozott intézkedésekkel

2023. január 23. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő reggeltől leállt a munka a Complexul Energetic Oltenia két külszíni fejtésében, a Jilț Nord és a Jilț Sud bányákban, mert a munkások elégedetlenek a múlt heti baleset után hozott intézkedésekkel, írja a Gazeta de Sud.

A lap szerint a hétfői első műszak már nem kezdte meg a munkát. Úgy tudják, hogy spontán alakult ki a tiltakozás, amit leginkább az motivált, hogy elégedetlenek a múlt heti, három halálos áldozattal járó baleset után hozott intézkedésekkel, pontosabban azzal, hogy semmilyen érdemi intézkedés nem történt. A bányászok azt szeretnék elérni, hogy Virgil Popescu energiaügyi miniszter elmenjen hozzájuk Mătăsari-ba, és tárgyaljon velük.

Nem csak a bányászok elégedetlenek a helyzettel. A Munkaügyi Felügyelőség vizsgálóbizottságának a következtetései várva Gorj Megye Tanácsának PSD-s elnöke, Cosmin Mihai Popescu azt szeretné, ha lemondana a PNL-s Virgil Popescu. A Facebook-posztjában a tanácselnök azt írja, ha a PSD-s irányítása alá tartozna a tárca és a bánya, akkor „közterületen mészároltak volna le minket, kifütyültek és szidalmaztak volna több százan, akiket autóbuszokkal szállítottak a tüntetésre”.

A tanácselnök szerint az energiaügyi minisztériumot nem érdekli igazából, hogy mi történt Gorj megyében, helyette Virgil Popescuval az élen a „PSD-t hibáztatják a hozzá nem értésükért”, és már megtalálta a felelősnek kikiáltott vezetőség helyére saját embereit. Cosmin Mihai Popescu szerint ezért le kellene mondania ez energiaügyi miniszternek.

„Ha lenne egy kis méltósága, józan esze és egy cseppnyi embersége és tisztelete irántunk, már régen megtette volna. Meggyőződésem, hogy nem érdekli, mi történik Gorjal” – írja a tanácselnök.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!