Fellebbeztek a Minority SafePack kezdeményezői az uniós bíróság döntése ellen

2023. január 23. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Minority SafePack Polgári Kezdeményező Bizottsága hétfőn fellebbezést nyújtott be az Európai Unió Bíróságán, miután novemberben alapfokon elutasították az Európai Bizottság döntése elleni keresetét. Az Európai Bizottság korábban úgy döntött, hogy nem tesz lépéseket új uniós jogszabályalkotásra a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében.

Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke szerint a bíróság 2022 novemberi döntése nem áll összhangban a testület korábbi, az Európai Polgári Kezdeményezéseket érintő ítéleteivel. „Megítélésünk szerint a döntésnek több eljárási és tartalmi hiányossága van. Ezeket ügyvédünk, Thomas Hieber huszonöt oldalas beadványban sorjázta. A törvényszéki indoklásban nem kaptunk kielégítő választ minden felvetésünkre és érvünkre, az állítás, hogy az Unió már mindent megtett volna az MSPI-ban foglaltak, a kisebbségi nyelvek és kultúrák védelmében, jogilag nem támasztható alá” – idézi az elnököt a FUEN közleménye.

A beadvány az intézményi részrehajlás példájaként hozza fel, hogy az EB képviselői hét alkalommal találkoztak az End the Cage Age kezdeményezés képviselőivel, és csupán a szabályzat által előírt egyetlen alkalommal az MSPI képviselőivel. A döntés ugyanakkor hivatkozik olyan Európa Tanácsi intézményekre és jogi eszközökre, amelyeknek az EU nem része és amelyeket az EU több tagállama nem ratifikált.

„Nehezményezzük, hogy a törvényszék mérlegelés nélkül az EB álláspontját ismételte meg, pedig az több pontjában is, tényszerűen, nem igaz. Végigjárjuk a jogi utat, minden eszközt felhasználunk, ezzel tartozunk a több mint ötven millió uniós polgárnak, aki valamelyik kisebbségi nyelvet beszéli. Az őshonos kisebbségek problémáinak megismertetésével már most eredményesek vagyunk, de addig nem adjuk fel, amíg konkrét intézkedéseket nem érünk el” – hangsúlyozta Vincze Loránt.

Az EU Törvényszéke alapfokon 2022. november 9-én döntött az ügyben. A luxembourgi testület nem semmisítette meg az Európai Bizottság 2021. januári döntését, amellyel nem javasolt jogalkotást a több mint egymillió aláírást összegyűjtő Minority SafePack javaslatairól. A Törvényszék szerint „az EU által a regionális vagy kisebbségi nyelvek fontosságának hangsúlyozása és a kulturális és nyelvi sokszínűség előmozdítása érdekében már megtett intézkedések elegendőek a kezdeményezés célkitűzéseinek eléréséhez”.

Az Európai Unió Bírósága várhatóan két éven belül dönt az ügyben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!