Alakul a rajtvonal: Kelemen Hunor nem, viszont Mircea Geoană indulna a 2024-es elnökválasztáson

2023. január 21. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Már elkezdődtek a találgatások, hogy melyik párt, milyen elnökjelöltet állít a startvonalhoz a 2024-es választásokon. A témával kapcsolatban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is nemrég nyilatkozott, kijelentette, hogy ezt a kört kihagyja, és nem játssza el ismét az RMDSZ elnökjelöltjének szerepét.

„Én biztosan nem, háromszor indultam, megpróbáltam, tudtam, amikor indultam, hogy nincs esélyem, azért tettem, mert meg kellett tennem” – mondta Kelemen Hunor a News.ro szerint.

Ugyanakkor leszögezte, hogy az RMDSZ-nek lesz elnökjelöltje, csak még nem döntöttek arról, hogy ki legyen az. „2024-ig még van idő, de engem már nem érdekel, bármi is történik” – mondta Kelemen Hunor. Az RMDSZ vezetője elismerte, hogy már 2019-ben meghozta ezt a döntést. „2019-ben a kollégák meggyőztek, hogy induljak. Igent mondtam, de utoljára.”

Mircea Geoană, aki a szocdemek jelöltjeként egyszer már szinte megnyerte a választásokat, de aztán a végső számlálásnál kiderült, hogy mégsem, mert Traian Băsescu-szavazókból lett több az éjszaka leple alatt, most ismét azon gondolkodik, hogy nekifusson a megmérettetésnek. Hogy maga a párt hogyan gondolkodik erről, még nem lehet tudni, mindenesetre Geoană a Digi24.ro-nak adott interjújában nem utasította el annak lehetőségét, hogy induljon a 2024-es elnökválasztáson, de világossá tette, hogy a PSD-n belül még nem lett fölvetve a téma, ugyanakkor elejtette, hogy minden párttal jó viszonyban van.

Arra a kérdésre, hogy tudott-e arról, hogy a PSD közvélemény-kutatásokban méri őt is más jelöltekkel együtt, hogy a legsikeresebb politikusukkal álljanak a választók elé, és hogy beszélt-e erről a témáról volt párttársaival, Mircea Geoană azt mondta, hogy „vagyok, aki vagyok, a NATO-nál végzem a munkámat, és azt hiszem, eléggé ismert személyiség vagyok itt Romániában. Baráti megbeszéléseket folytatok a román politikai vezetőkkel minden pártból (...) Arra összpontosítok, amit most kell tennem, ez egy fontos időszak” – mondta a NATO főtitkárhelyettese.

Kifejtette, hogy „bizonyos értelemben egy kicsit a romániai vagy más országok politikai zűrzavarai fölött érzi magát”, és hogy „amikor eljön az idő, hogy eldöntsem, mit kell tennem, miután kilépek a NATO-ból, akkor majd megbeszéljük” – mondta a volt PSD-elnök.

Sorin Grindeanu, a PSD első alelnöke szerdán az Antena3-nak azt mondta, hogy Mircea Geoanăt a PSD által megrendelt közvélemény-kutatásokban az elnökválasztási jelöltjének kinevezése előtt mérték. „Elmondhatom, hogy Mircea Geoanăt tavaly ősszel megmérték a közvélemény-kutatásokban. Bevontuk a felméréseinkbe, hogy lássuk, hogyan áll. Igen, ő is egy lehetőség. Vannak forgatókönyvek, amelyeket fontolgatunk. Románia legnagyobb pártjáról beszélünk, egy olyan pártról, amely megpróbál egy kicsit változtatni a stratégiáján, amely 2004-től 2019-ig rossznak bizonyult, ami az elnökválasztást illeti” – mondta Grindeanu.

Politikai források szerint a PSD-n belül heves vita folyik arról, hogy ki képviselje a pártot a 2024-es választásokon, mivel a jelenlegi pártelnök, Marcel Ciolacu többször is kijelentette, hogy nem kíván indulni a Cotroceni-palotáért zajló versenyen. Ciolacu ehelyett olyan lehetőségeket vetett fel, mint a párton kívüli független jelöltek, akiket a PSD támogathatna.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!