Alakul a rajtvonal: Kelemen Hunor nem, viszont Mircea Geoană indulna a 2024-es elnökválasztáson

2023. január 21. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Már elkezdődtek a találgatások, hogy melyik párt, milyen elnökjelöltet állít a startvonalhoz a 2024-es választásokon. A témával kapcsolatban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is nemrég nyilatkozott, kijelentette, hogy ezt a kört kihagyja, és nem játssza el ismét az RMDSZ elnökjelöltjének szerepét.

„Én biztosan nem, háromszor indultam, megpróbáltam, tudtam, amikor indultam, hogy nincs esélyem, azért tettem, mert meg kellett tennem” – mondta Kelemen Hunor a News.ro szerint.

Ugyanakkor leszögezte, hogy az RMDSZ-nek lesz elnökjelöltje, csak még nem döntöttek arról, hogy ki legyen az. „2024-ig még van idő, de engem már nem érdekel, bármi is történik” – mondta Kelemen Hunor. Az RMDSZ vezetője elismerte, hogy már 2019-ben meghozta ezt a döntést. „2019-ben a kollégák meggyőztek, hogy induljak. Igent mondtam, de utoljára.”

Mircea Geoană, aki a szocdemek jelöltjeként egyszer már szinte megnyerte a választásokat, de aztán a végső számlálásnál kiderült, hogy mégsem, mert Traian Băsescu-szavazókból lett több az éjszaka leple alatt, most ismét azon gondolkodik, hogy nekifusson a megmérettetésnek. Hogy maga a párt hogyan gondolkodik erről, még nem lehet tudni, mindenesetre Geoană a Digi24.ro-nak adott interjújában nem utasította el annak lehetőségét, hogy induljon a 2024-es elnökválasztáson, de világossá tette, hogy a PSD-n belül még nem lett fölvetve a téma, ugyanakkor elejtette, hogy minden párttal jó viszonyban van.

Arra a kérdésre, hogy tudott-e arról, hogy a PSD közvélemény-kutatásokban méri őt is más jelöltekkel együtt, hogy a legsikeresebb politikusukkal álljanak a választók elé, és hogy beszélt-e erről a témáról volt párttársaival, Mircea Geoană azt mondta, hogy „vagyok, aki vagyok, a NATO-nál végzem a munkámat, és azt hiszem, eléggé ismert személyiség vagyok itt Romániában. Baráti megbeszéléseket folytatok a román politikai vezetőkkel minden pártból (...) Arra összpontosítok, amit most kell tennem, ez egy fontos időszak” – mondta a NATO főtitkárhelyettese.

Kifejtette, hogy „bizonyos értelemben egy kicsit a romániai vagy más országok politikai zűrzavarai fölött érzi magát”, és hogy „amikor eljön az idő, hogy eldöntsem, mit kell tennem, miután kilépek a NATO-ból, akkor majd megbeszéljük” – mondta a volt PSD-elnök.

Sorin Grindeanu, a PSD első alelnöke szerdán az Antena3-nak azt mondta, hogy Mircea Geoanăt a PSD által megrendelt közvélemény-kutatásokban az elnökválasztási jelöltjének kinevezése előtt mérték. „Elmondhatom, hogy Mircea Geoanăt tavaly ősszel megmérték a közvélemény-kutatásokban. Bevontuk a felméréseinkbe, hogy lássuk, hogyan áll. Igen, ő is egy lehetőség. Vannak forgatókönyvek, amelyeket fontolgatunk. Románia legnagyobb pártjáról beszélünk, egy olyan pártról, amely megpróbál egy kicsit változtatni a stratégiáján, amely 2004-től 2019-ig rossznak bizonyult, ami az elnökválasztást illeti” – mondta Grindeanu.

Politikai források szerint a PSD-n belül heves vita folyik arról, hogy ki képviselje a pártot a 2024-es választásokon, mivel a jelenlegi pártelnök, Marcel Ciolacu többször is kijelentette, hogy nem kíván indulni a Cotroceni-palotáért zajló versenyen. Ciolacu ehelyett olyan lehetőségeket vetett fel, mint a párton kívüli független jelöltek, akiket a PSD támogathatna.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!