Betilthatják a TikTokot az Európai Unió országaiban

2023. január 20. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Betilthatják a TikTokot az Európai Unióban, ha a kínai közösségi médiavállalat szeptemberig nem gyorsítja fel az uniós jogszabályoknak való megfelelésre irányuló erőfeszítéseit – jelentette be csütörtökön Thierry Breton. Az EB belső piacokért felelős biztosa arra figyelmeztette a cég vezetőségét, hogy a szeptember 1-jei határidő előtt meg kell felelnie a digitális szolgáltatásokról szóló törvénynek (DSA), írja az RFI.

A DSA a platformokra vonatkozó szabályokat rögzíti, különös tekintettel a dezinformációra, a gyűlöletbeszédre, az érzékeny adatok felhasználása elleni küzdelemre, valamint az átláthatósági kötelezettségekre.

A TikTok azt válaszolta, hogy meg fog felelni a DSA-nak, illetve igyekszik betartani az összes uniós jogszabályt, beleértve a GDPR-rendeletet és a félretájékoztatásra vonatkozó rendeleteket is.

A platformra egyre nagyobb nyomás nehezedett azt követően, hogy a vállalat a múlt hónapban elismerte,

néhány alkalmazottja szabálytalanul jutott hozzá két újságíró TikTok felhasználói adataihoz annak érdekében, hogy megpróbálja beazonosítani a sajtó által felfedett információk forrását.

„Minél fiatalabb a közönség, annál nagyobb a felelősség. Elfogadhatatlan, hogy a látszólag ártalmatlan és vicces tartalmak mögött a felhasználóknak csak másodpercekre van szükségük ahhoz, hogy hozzáférjenek káros, néha életveszélyes tartalmakhoz” – mondta Breton.

A múlt héten Shou Zi Chew, a TikTok vezérigazgatója Brüsszelben találkozott uniós tisztviselőkkel, ahol azt ígérte, hogy tiszteletben tartják a gyermekek magánéletére és biztonságára vonatkozó szabályokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!