Kelemen Hunor: A plágium szellemi lopás, mindegy hogy ki tette

2023. január 18. – 09:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ kormányon marad, amikor idén májusban – a koalíciós megállapodás értelmében – megtörténik a kormányfőcsere – mondta el Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kedd este a Prima News esti műsorában, amelyet az Agerpres szemlézett.

"(…)Mindenféle találgatások vannak. 2021-ben sem volt feltétlen szükség az RMDSZ-re, mert matematikai szempontból az RMDSZ nélkül is megvolt a koalícióhoz szükséges többség. Ez így volt 2021-ben is, és így van 2023-ban is. (...) Mivel nem merült fel ez a téma, nem is akarok belemenni ilyen irányú találgatásokba – felelte az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor a műsorvezetők felvetésére azt is megerősítette, hogy szerinte maradnia kell a liberálisokból és szociáldemokratákból álló kormánynak, ugyanakkor jelenleg nem áll szándékában lecserélni egyetlen RMDSZ-es minisztert sem.

A műsorvezetők Lucian Bode belügyminiszter plágiumügyéről is kérdezték, főként arról, hogy ez az ügy szerinte mennyire csorbítja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) hírnevét. Kelemen Hunor ezzel kapcsolatban kifejtette:

“Persze, hogy befolyásolja őket, ez egy presztízs kérdés. Viszont nem én vagyok az, akinek meg kell mondania, hogy a PNL hogyan kezelje ezt az ügyet. (…) Ezt ő maga kell megoldja és nem a PNL, sem a kormányzat” – vélte az RMDSZ elnöke.

Hozzátette,

“ha a plágium gyanúja bebizonyosodik, akkor az szellemi lopásnak számít, mindegy, hogy ki tette és hány százalékban. Itt nem a százalékokkal kell játszadozni, hanem egyetlen mércének kellene léteznie, hogy ne adjunk helyet a kettős mércének, ahogy az ilyen esetekben ez lenni szokott. Aztán mondtam, hogy én ennél többet nem fűzök hozzá a történethez, mert kollégák vagyunk. De ez nem jelenti, hogy nincs álláspontom az ügyben, mindannak ellenére, hogy nem olvastam a belügyminiszter dolgozatát” – hangsúlyozta.

A schengeni csatlakozás témájára térve a miniszterelnök-helyettes kifejtette, hogy ő nem támogatná Románia különválását Bulgáriától.

“Én nem támogatom a Bulgáriától való szétválást. A barátokat meg kell tartani és együtt kell haladni az úton, hacsak nem történik valami egészen, de egészen rendkívüli. Ha mi megpróbálnánk szétválni Bulgáriától, annak nagyon rossz üzenete lenne. Utána már senki nem bízna bennünk, ha cserbenhagynánk azt, akivel elindultunk az úton” – mondta a miniszterelnök-helyettes, aki szerint a különválás számos technikai gondot okozna, főként a határellenőrzés szempontjából, mert “a schengeni határt a Dunához kéne költöztetni”.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint Románia mikor csatlakozhat a schengeni övezetbe, Kelemen azt mondta: nehéz megjósolni egy határidőt, de ha a csatlakozás nem történik meg 2023-ban, akkor 2025-ig el kell napolni a kérdést a 2024-es választások miatt.

“Szeretném hinni, hogy ha nem zárjuk ezt le a svéd elnökség alatt, akkor sikerül a spanyol elnökség alatt. Az osztrákoknak is szükségük van egy kis időre. Alsó-Ausztriában január-februárban választásokat tartanak, és utána politikai szempontból egy kicsit lecsillapodnak a dolgok” – vélte Kelemen Hunor.

A teljes interjú itt nézhető végig.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!