Svéd miniszterelnök: napirenden marad Románia és Bulgária schengeni csatlakozása

2023. január 17. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Svédország támogatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, a svéd EU-elnökség szeretné újra az Európai Unió Tanácsának napirendjére tűzni az ügyet – jelentette ki kedden Ulf Kristerrsson svéd miniszterelnök Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén, amelyben a január elsejétől kezdődő svéd elnökség főbb irányvonalait ismertette.

„Megértjük Románia és Bulgária csalódottságát (…). Habozás nélkül kijelenthetem, hogy a schengeni övezet bővítését szeretnénk napirendre tűzni a Tanácsban, elnökségünk idején” – mondta Kristerrsson.

Bár a tavaly decemberi szavazáson nem Svédország vétózta meg a két ország schengeni térséghez való csatlakozását, a svéd álláspont fontos lehet abból a szempontból, hogy az európai intézmények szintjén forró maradjon a téma.

Mint ahogy arról többször is beszámoltunk, tavaly december 8-án a Ausztria és Hollandia Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen szavazott az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésén. A hollandok ellenszavazata annak köszönhető, hogy Romániáról és Bulgáriáról összevonva szavaztak, Hollandia Románia csatlakozása mellett, viszont Bulgária csatlakozása ellen állt ki.

Ausztria a korábbi elemzések szerint többnyire belpolitikai okok miatt vétózta meg a két ország csatlakozását. Osztrák tisztségviselők nyilatkozataiból azt lehetett eddig kiszűrni, hogy nem elégedettek a határvédelemmel, szerintük a menekültek egy része úgy jutott Ausztriába, hogy Románián keresztül léptek be az EU területére.