Svéd miniszterelnök: napirenden marad Románia és Bulgária schengeni csatlakozása

2023. január 17. – 15:16

Másolás

Vágólapra másolva

Svédország támogatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, a svéd EU-elnökség szeretné újra az Európai Unió Tanácsának napirendjére tűzni az ügyet – jelentette ki kedden Ulf Kristerrsson svéd miniszterelnök Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén, amelyben a január elsejétől kezdődő svéd elnökség főbb irányvonalait ismertette.

„Megértjük Románia és Bulgária csalódottságát (…). Habozás nélkül kijelenthetem, hogy a schengeni övezet bővítését szeretnénk napirendre tűzni a Tanácsban, elnökségünk idején” – mondta Kristerrsson.

Bár a tavaly decemberi szavazáson nem Svédország vétózta meg a két ország schengeni térséghez való csatlakozását, a svéd álláspont fontos lehet abból a szempontból, hogy az európai intézmények szintjén forró maradjon a téma.

Mint ahogy arról többször is beszámoltunk, tavaly december 8-án a Ausztria és Hollandia Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen szavazott az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésén. A hollandok ellenszavazata annak köszönhető, hogy Romániáról és Bulgáriáról összevonva szavaztak, Hollandia Románia csatlakozása mellett, viszont Bulgária csatlakozása ellen állt ki.

Ausztria a korábbi elemzések szerint többnyire belpolitikai okok miatt vétózta meg a két ország csatlakozását. Osztrák tisztségviselők nyilatkozataiból azt lehetett eddig kiszűrni, hogy nem elégedettek a határvédelemmel, szerintük a menekültek egy része úgy jutott Ausztriába, hogy Románián keresztül léptek be az EU területére.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!