Ausztria és Hollandia Románia csatlakozása ellen szavazott

2022. december 8. – 15:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztria és Hollandia Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen szavazott, írta meg 15 óra után néhány perccel a román sajtó brüsszeli forrásokra hivatkozva. A hollandok ellenszavazata annak köszönhető, hogy Romániáról és Bulgáriáról összevonva szavaztak, Hollandia Románia csatlakozása mellett, viszont Bulgária csatlakozása ellen szavazott.

Horvátország felvételét a schengeni térséghez viszont egyhangúlag megszavazták. Ez azt jelenti, hogy 2023. január elsejétől megszűnik a határellenőrzés Horvátország és a többi schengeni tagállam (Olaszország, Szlovénia és Magyarország) szárazföldi határain. A horvát repülőtereken 2023. március 26-tól szűnik meg határellenőrzés.

Vít Rakušan, az EU soros elnöki tisztét betöltő Csehország belügyminisztere és Ylva Johansson, az EB belügyi biztosa az IB Tanács ülésének végén csütörtök délután romániai idő szerint 16 órakor hivatalosan is bejelentette, hogy Románia nem csatlakozik a schengeni térséghez, mert nem szavazták meg egyhangúan a felvételét.

„Csalódott vagyok, osztozom a román és bolgár polgárok csalódottságában” – mondta Ylva Johansson uniós biztos.

A belügyi biztos gratulált Horvátországnak és a horvát népnek a csatlakozáshoz. Ugyanakkor azt mondta, Románia és Bulgária is megérdemli a felvételt a schengeni övezetbe. Arra a kérdésre, van-e esély, hogy Románia és Bulgária csatlakozásának ügyét jövő héten megvitassa az Európai Tanács, Ylva Johansson azt felelte, meglepődne, ha ez így történne, de jómaga minden lépést támogat annak érdekében, hogy a két országot felvegyék a belső határellenőrzés nélküli térségbe.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!