Néhány megyében már a gyógyszertárakban is beadják az influenza elleni védőoltást

2023. január 17. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az egészségügyi tárca által kezdeményezett kísérleti program keretében elkezdődött az influenza elleni oltások beadása a minisztériumi felhatalmazással rendelkező gyógyszertárakban – közölte a gyógyszerészeti kamara.

Az Agerpresnek küldött közleményben kifejtik: nagy szükség van a kísérleti program beindítására, mert Románia-szerte csökkent az átoltottság, miközben az idei influenzaszezon súlyosabb, mint a korábbiak. Ez is az oka, hogy járványügyi veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az influenza terjedése miatt.

Az influenza elleni immunizálást a gyógyszertárakban olyan gyógyszerészek végzik, akik részt vettek a romániai orvosi és gyógyszerészeti egyetemek által szervezett posztgraduális képzéseken 2022 novemberében és decemberében.

Az influenza elleni védőoltást végző patikák listája megtalálható az egészségügyi minisztérium honlapján, illetve a Román Gyógyszerészeti Kamara honlapján.

A program egyelőre Bukarestre és 15 megyére, köztük Bihar, Brassó, Szilágy és Kolozs megyére terjed ki.

Azoknak a személyeknek, akik szeretnék gyógyszertárban beoltatni magukat influenza ellen, a következő a tennivalójuk: a programban részt vevő patikák listájából ki kell választaniuk a számukra legmegfelelőbbet; időpontot kell kérniük telefonon; orvosi ajánlás kell kérniük a családorvostól, vagy – ha az előző években már kapott influenza elleni oltást – egy szakorvostól; a kijelölt időpontban meg kell jelenniük a gyógyszertárban és be kell szerezniük az oltóanyagot, amit a gyógyszerész bead nekik.

A gyógyszerész minimális állapotfelmérést végez az oltakozó személyen, hogy kiszűrje a kockázati tényezőket. Ha az illető még soha nem kapott influenza elleni oltást és nincs orvosi ajánlása, a gyógyszertári immunizálás nem megengedett.

A gyógyszerészek szakmai szervezete hangsúlyozza közleményében, hogy melegen ajánlja az influenza elleni oltás felvételét, főleg a veszélyeztetett kategóriák számára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!