Újraindult a szem folyóirat

2023. január 13. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

Január 8-án újraindult a szem. A kolozsvári-pécsi szerkesztőség még tavaly szeptemberben jelentette be szándékát a lap új szem nevű második folyamának elindítására. A közleményükben kifejtik, hogy a folyóirat négy rovatot indít, ezekben a kultúra, a társadalom és az aktivizmus lehetőségeit keresnék olvasóikkal, szerzőikkel és szövetségeikkel együtt, terveik szerint online és élőben is.

A szem irodalmi és társadalmi portálként alakult 2015 őszén, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem bölcsészhallgatóinak kezdeményezésére. „Noha létrejöttében nagy szerepet játszott a Kar magyar tanszékeinek szellemi közege, a szem nemsokára túlnőtt a szűkebb intézményi és szakmai nyilvánosság érdeklődési körén” – fejtik ki közleményükben.

Mint írják, a szem szerkesztőségének széles mozgásterét az tette lehetővé, ami 2021-es megszűnését is eredményezte: a lap mindenféle finanszírozás nélküli, önkéntes munkában végzett működtetése. A szem elhallgatása közvetve azoknak a társadalmi jelenségeknek volt köszönhető, amelyek ilyen vagy olyan formában az egész kolozsvári egyetemi és művészeti szcénát sújtják: a város megfizethetetlenné vált a diákok, illetve a kultúratermelő értelmiség számára.

„A szerkesztőség tagjai és a lap szerzői kezdetben arra vállalkoztak, hogy a magyar irodalomról (és az akkoriban újraformálódó magyar irodalmi intézményrendszerről) való beszédmódot kibillentsék a polgári nyilvánosság keretei közül. Ez a törekvés hamar kiegészült a kritikai elméletek, a társadalomkritika, illetve a lakhatási, feminista és a kurd önrendelkezésért folyó aktivizmus bemutatásával és terjesztésével. A szem a művészeti elméletalkotást az adott társadalmi valóságon akarta lemérni, megakadályozva, hogy az pusztán a jövő-menő akadémiai divatok reprodukciójára szorítkozzon. A szerkesztőség feladatának tekintette a magyarországi, illetve a román nyelvű antikapitalista közegek összekapcsolását és ennek során egy sajátosan erdélyi magyar nézőpont felmutatását is” – írják beköszönő szövegükben, ahol azt is leszögezik: az új szerkesztőség tartja magát az eredetileg kitűzött célok folytatásához, ebben pedig a múltbeli és potenciális olvasóik támogatását kérik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!