Újraindult a szem folyóirat

2023. január 13. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

Január 8-án újraindult a szem. A kolozsvári-pécsi szerkesztőség még tavaly szeptemberben jelentette be szándékát a lap új szem nevű második folyamának elindítására. A közleményükben kifejtik, hogy a folyóirat négy rovatot indít, ezekben a kultúra, a társadalom és az aktivizmus lehetőségeit keresnék olvasóikkal, szerzőikkel és szövetségeikkel együtt, terveik szerint online és élőben is.

A szem irodalmi és társadalmi portálként alakult 2015 őszén, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem bölcsészhallgatóinak kezdeményezésére. „Noha létrejöttében nagy szerepet játszott a Kar magyar tanszékeinek szellemi közege, a szem nemsokára túlnőtt a szűkebb intézményi és szakmai nyilvánosság érdeklődési körén” – fejtik ki közleményükben.

Mint írják, a szem szerkesztőségének széles mozgásterét az tette lehetővé, ami 2021-es megszűnését is eredményezte: a lap mindenféle finanszírozás nélküli, önkéntes munkában végzett működtetése. A szem elhallgatása közvetve azoknak a társadalmi jelenségeknek volt köszönhető, amelyek ilyen vagy olyan formában az egész kolozsvári egyetemi és művészeti szcénát sújtják: a város megfizethetetlenné vált a diákok, illetve a kultúratermelő értelmiség számára.

„A szerkesztőség tagjai és a lap szerzői kezdetben arra vállalkoztak, hogy a magyar irodalomról (és az akkoriban újraformálódó magyar irodalmi intézményrendszerről) való beszédmódot kibillentsék a polgári nyilvánosság keretei közül. Ez a törekvés hamar kiegészült a kritikai elméletek, a társadalomkritika, illetve a lakhatási, feminista és a kurd önrendelkezésért folyó aktivizmus bemutatásával és terjesztésével. A szem a művészeti elméletalkotást az adott társadalmi valóságon akarta lemérni, megakadályozva, hogy az pusztán a jövő-menő akadémiai divatok reprodukciójára szorítkozzon. A szerkesztőség feladatának tekintette a magyarországi, illetve a román nyelvű antikapitalista közegek összekapcsolását és ennek során egy sajátosan erdélyi magyar nézőpont felmutatását is” – írják beköszönő szövegükben, ahol azt is leszögezik: az új szerkesztőség tartja magát az eredetileg kitűzött célok folytatásához, ebben pedig a múltbeli és potenciális olvasóik támogatását kérik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!