Az EU-elnök Svédország próbálja puhítani a Románia schengeni csatlakozását megvétózó országokat

2023. január 10. – 17:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Svédország kétoldalú tárgyalásokat folytat Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról, írja a Libertatea. Újabb szavazást a bővítéssel kapcsolatban azonban csak akkor kezdeményeznek, ha megállapodásra jutnak Ausztriával és Hollandiával. Ez a két tagország vétózta meg tavaly decemberben a schengeni bővítést. Egész pontosan csak Horvátország felvételét támogatták, Romániáét és Bulgáriáét nem.


Lars Danielsson, Svédország EU-hoz akkreditált nagykövete kifejtette, országa soha nem ellenezte Románia és Bulgária csatlakozását. Mint elmondta, megpróbálják elérni, hogy a vétózó országok meggondolják magukat, garantálni azonban semmit sem tud. Hozzátette: a svéd álláspont az, hogy minél előbb megtörténik a két ország csatlakozása, annál jobb. A svéd elnökség 2023. június 30-án ér véget.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!