Az EU-elnök Svédország próbálja puhítani a Románia schengeni csatlakozását megvétózó országokat

2023. január 10. – 17:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Svédország kétoldalú tárgyalásokat folytat Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról, írja a Libertatea. Újabb szavazást a bővítéssel kapcsolatban azonban csak akkor kezdeményeznek, ha megállapodásra jutnak Ausztriával és Hollandiával. Ez a két tagország vétózta meg tavaly decemberben a schengeni bővítést. Egész pontosan csak Horvátország felvételét támogatták, Romániáét és Bulgáriáét nem.


Lars Danielsson, Svédország EU-hoz akkreditált nagykövete kifejtette, országa soha nem ellenezte Románia és Bulgária csatlakozását. Mint elmondta, megpróbálják elérni, hogy a vétózó országok meggondolják magukat, garantálni azonban semmit sem tud. Hozzátette: a svéd álláspont az, hogy minél előbb megtörténik a két ország csatlakozása, annál jobb. A svéd elnökség 2023. június 30-án ér véget.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!