Az EU-elnök Svédország próbálja puhítani a Románia schengeni csatlakozását megvétózó országokat

2023. január 10. – 17:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Svédország kétoldalú tárgyalásokat folytat Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról, írja a Libertatea. Újabb szavazást a bővítéssel kapcsolatban azonban csak akkor kezdeményeznek, ha megállapodásra jutnak Ausztriával és Hollandiával. Ez a két tagország vétózta meg tavaly decemberben a schengeni bővítést. Egész pontosan csak Horvátország felvételét támogatták, Romániáét és Bulgáriáét nem.


Lars Danielsson, Svédország EU-hoz akkreditált nagykövete kifejtette, országa soha nem ellenezte Románia és Bulgária csatlakozását. Mint elmondta, megpróbálják elérni, hogy a vétózó országok meggondolják magukat, garantálni azonban semmit sem tud. Hozzátette: a svéd álláspont az, hogy minél előbb megtörténik a két ország csatlakozása, annál jobb. A svéd elnökség 2023. június 30-án ér véget.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!