Új sípálya és turisztikai komplexum megépítését tervezik Maros megyében

2023. január 9. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Maros megyei Déda község 78 ezer eurós támogatást nyert el az övezeti területrendezési terv (PUZ) kidolgozására azután, hogy helyi érdekeltségű turisztikai településsé nyilvánították. A tervek szerint olyan szabadidőközpontot is létesítenének, ahol sípálya is épülne – írta meg az Agerpres még csütörtökön.

„Azért szerettük volna megszerezni a helyi érdekű turisztikai üdülőhely státuszt, mert Déda község különösen szép terület. Vannak olyan turisztikai látványosságok, amelyeket hazai, de Magyarországról, Németországból érkező turisták is felkeresnek, és úgy gondolom, hogy a Felső-Maros völgyét értékelnünk kellene (...). Ezért egy olyan szabadidőközpont megépítését tervezzük a PUZ által, ahová egy sípálya megépítésének lehetőségét is számba vettük. Két opciónk van: az egyik Galonyánál, a másik pedig a turisták által igen kedvelt Isten széke környéke lenne. Ha itt épülne a pálya, körülbelül másfél kilométer hosszú lenne – mondta a sajtónak Lucretia Cadar, Déda község polgármestere.

Déda község négy faluból áll: Dédabisztra, Déda, Füleháza és Maroskövesd. A község közigazgatási területéhez tartozik a polgármester által említett 1381 méter magas Isten széke csúcs is. Cadar szerint legalább 3 évbe telt, míg sikerült minden feltételt megteremteni arra, hogy a település megkapja a helyi érdekeltségű turisztikai település státuszát.

Maros megyében eddig egyedül Szovátán épült sípálya, amely a jelenlegi enyhe időjárási körülmények miatt zárva van.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!