Különválasztják egymástól a romániai cseh és szlovák nemzeti kisebbségek érdekképviseletét

2023. január 09. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă szerint a kormány támogatja, hogy a romániai cseh, illetve szlovák kisebbségnek két különálló, saját alapszabállyal rendelkező érdekvédelmi szervezete legyen, írja az Agerpres.

Erről hétfőn tájékoztatta a miniszterelnök a Victoria-palotában a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság bukaresti nagykövetét, Halka Kaiserovát és Karol Mistriket, illetve a romániai cseh és szlovák kisebbség parlamenti képviselőjét, Adrian Miroslav Merkát.

A kormány közleménye szerint a találkozón terítékre került a cseh és szlovák kisebbség érdekképviseletének különválasztása. A felek hangsúlyozták, a folyamatnak mielőbb le kell zárulnia annak érdekében, hogy a két szervezet a bejegyzésük után részt vehessen a helyhatósági és a parlamenti választásokon. Nicolae Ciucă elmondta, hogy támogatja a folyamatot, amelynek végén két különálló szervezet képviseli majd a cseh és a szlovák közösséget a Nemzeti Kisebbségek Tanácsában.

A közlemény szerint a találkozó jó alkalom volt a román-cseh és a román-szlovák kétoldalú kapcsolatok áttekintésére. A két diplomata megismételte, hogy országuk támogatja Románia schengeni csatlakozását.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!