Különválasztják egymástól a romániai cseh és szlovák nemzeti kisebbségek érdekképviseletét

2023. január 9. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă szerint a kormány támogatja, hogy a romániai cseh, illetve szlovák kisebbségnek két különálló, saját alapszabállyal rendelkező érdekvédelmi szervezete legyen, írja az Agerpres.

Erről hétfőn tájékoztatta a miniszterelnök a Victoria-palotában a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság bukaresti nagykövetét, Halka Kaiserovát és Karol Mistriket, illetve a romániai cseh és szlovák kisebbség parlamenti képviselőjét, Adrian Miroslav Merkát.

A kormány közleménye szerint a találkozón terítékre került a cseh és szlovák kisebbség érdekképviseletének különválasztása. A felek hangsúlyozták, a folyamatnak mielőbb le kell zárulnia annak érdekében, hogy a két szervezet a bejegyzésük után részt vehessen a helyhatósági és a parlamenti választásokon. Nicolae Ciucă elmondta, hogy támogatja a folyamatot, amelynek végén két különálló szervezet képviseli majd a cseh és a szlovák közösséget a Nemzeti Kisebbségek Tanácsában.

A közlemény szerint a találkozó jó alkalom volt a román-cseh és a román-szlovák kétoldalú kapcsolatok áttekintésére. A két diplomata megismételte, hogy országuk támogatja Románia schengeni csatlakozását.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!