Cărtărescu: az irodalomoktatás, ahogy ma csinálják, jobb lenne, ha eltűnne a tantárgyak közül

2023. január 8. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

Mircea Cărtărescu író, a Bukaresti Egyetem bölcsészkarának professzora egy interjúban arról beszélt, hogy az irodalomoktatás, mint tantárgy, jobb lenne, ha eltűnne, tekintettel arra, ahogyan tanítják.

„Ma az iskolákban gyakorlatilag nem tanítanak irodalmat. A tantervért felelősök maguk sem értik az irodalmat. A diákoknak egy sor relikviát és romot mutatnak be az elmúlt századokból, ráadásul még ezeket is félreértik. A kortárs szerzőket nem mutatják be nekik, mintha ezek nem is léteznének” – fejtegette.

Cărtărescu szerint „az irodalom, ahogyan ma az érettségi megszerzéséhez tanítják, a szenvedély halálát jelenti, jobb lenne, ha teljesen eltűnne mint tantárgy. Ez a biztos recept, ha azt akarjuk, hogy a fiatalok ne vegyenek könyvet a kezükbe”.


Úgy vélte, jelentéktelen írókat választanak ki, és gyenge szövegeket adnak elemzésre, ami szerinte „kulturális bűncselekmény”.

Ugyanakkor azt állítja, hogy a fiatalok igenis olvasnak, méghozzá szenvedéllyel és örömmel, sőt, jó irodalmat is írnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!